Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leyduin: vijf natuurstenen grenspalen in Vogelenzang

Tuin Park Landgoed

2e Leijweg 1
2114BG Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Leyduin: vijf natuurstenen grenspalen

Omschrijving onderdeel 7: Op het complex historische buitenplaats Leyduin worden in totaal VIJF natuurstenen GRENSPALEN aangetroffen, te weten: A. drie met de inscriptie ROMSWINCKEL uit 1701. Het zijn platte stenen met langs de randen een patroon van in- en uitzwenkende profielen, op de basis een motief met een zich in de staart bijtende slang; twee palen staan aan weerszijden van de noordelijke arm van de oprijlaan naar het hoofdhuis en één bij de oostgevel van de dienstwoning; B. één met de inscriptie H tegenover de beide Romswinckel palen, vermoedelijk 18de-eeuws. Dit is een achtkante steen met een ingezwenkte ronde top; C. één met de inscriptie I: VAN LOON uit het midden van de 18de eeuw, tegenover de duiker van de beek aan de zijde van de Vogelenzangseweg. Dit is een platte steen met ronde top. Waardering De VIJF GRENSPALEN zijn van algemeen belang vanwege: - hun decoratieve betekenis voor de buitenplaats; - historische waarde als tastbare herinnering aan de opeenvolgende eigenaren van de buitenplaats; - de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529770
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leyduin: vijf natuurstenen grenspalen in Vogelenzang

Leyduin: historische park- en tuinaanleg

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2: De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhang..

Leyduin: belvedere

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 3: Op een kunstmatige verhoogde heuvel gelegen BELVEDÈRE behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin..

Leyduin: ijskelder

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 4: IJSKELDER op het complex historische buitenplaats Leyduin, vermoedelijk 18de eeuws. Even ten noordwesten van de s..

Leyduin: tuin met twee schuren

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 5: Even ten zuidoosten van het zomerhuis gelegen TUINMUUR MET TWEE SCHUREN op het complex historische buitenplaats L..

Leyduin: inrijhek

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK van het complex historische buitenplaats Leyduin, opgericht bij de ingang van de eerste Leyweg en de Vog..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)