Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leyduin: inrijhek in Vogelenzang

Tuin Park Landgoed

2e Leijweg 1
2114BG Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1921


Beschrijving van Leyduin: inrijhek

Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK van het complex historische buitenplaats Leyduin, opgericht bij de ingang van de eerste Leyweg en de Vogelenzangseweg. Het inrijhek, waarvan alleen de gemetselde pijlers resteren, is opgericht tijdens of kort na de bouw van het nieuwe hoofdhuis in 1921. De pijlers staan op een natuurstenen basement en worden afgesloten door vlakke hardstenen afdekplaten, waarin de naam LEY DUIN is aangebracht. De pijlers zelf zijn gemetseld met een motief van vlakke pilasters tegen gecanneleerd metselwerk. Waardering Het INRIJHEK is van algemeen belang: - vanwege zijn decoratieve betekenis voor de buitenplaats; - vanwege de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529769
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leyduin: inrijhek in Vogelenzang

Leyduin: historische park- en tuinaanleg

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2: De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhang..

Leyduin: belvedere

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 3: Op een kunstmatige verhoogde heuvel gelegen BELVEDÈRE behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin..

Leyduin: ijskelder

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 4: IJSKELDER op het complex historische buitenplaats Leyduin, vermoedelijk 18de eeuws. Even ten noordwesten van de s..

Leyduin: tuin met twee schuren

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 5: Even ten zuidoosten van het zomerhuis gelegen TUINMUUR MET TWEE SCHUREN op het complex historische buitenplaats L..

Leyduin: vijf natuurstenen grenspalen

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 7: Op het complex historische buitenplaats Leyduin worden in totaal VIJF natuurstenen GRENSPALEN aangetroffen, te we..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)