Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leyduin: tuin met twee schuren in Vogelenzang

Tuin Park Landgoed

2e Leijweg 1
2114BG Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Leyduin: tuin met twee schuren

Omschrijving onderdeel 5: Even ten zuidoosten van het zomerhuis gelegen TUINMUUR MET TWEE SCHUREN op het complex historische buitenplaats Leyduin. Mogelijkerwijs bevonden zich op deze plaats vanouds moestuinen. De huidige bebouwing, bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste schuren, verbonden door een tuinmuur, dateert van circa 1900. De schuren zijn opgetrokken in baksteen en bestaan uit één bouwlaag met een zadeldak tussen topgevels. Er zijn enkele vensters en deuren. De tuinmuur verbindt de schuren met elkaar. In de ruimte ertussen bevindt zich de d.m.v. gemetselde pijlers gemarkeerde toegang. De muur gaat door in oostelijke richting en buigt in een hoek naar het zuiden af, alwaar zich een tweede toegang met pijlers bevindt. Op onregelmatige afstanden wordt de muur met muurdammen geleed. Langs de bovenzijde is een rij dakpannen aangebracht. Waardering De TUINMUUR MET TWEE SCHUREN is van algemeen belang vanwege: - architectuurhistorische waarden als voorbeeld van functioneel bouwen eigen aan de aard van dit type bouwwerken; - de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529768
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leyduin: tuin met twee schuren in Vogelenzang

Leyduin: historische park- en tuinaanleg

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2: De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhang..

Leyduin: belvedere

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 3: Op een kunstmatige verhoogde heuvel gelegen BELVEDÈRE behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin..

Leyduin: ijskelder

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 4: IJSKELDER op het complex historische buitenplaats Leyduin, vermoedelijk 18de eeuws. Even ten noordwesten van de s..

Leyduin: inrijhek

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK van het complex historische buitenplaats Leyduin, opgericht bij de ingang van de eerste Leyweg en de Vog..

Leyduin: vijf natuurstenen grenspalen

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 7: Op het complex historische buitenplaats Leyduin worden in totaal VIJF natuurstenen GRENSPALEN aangetroffen, te we..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)