Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leyduin: ijskelder in Vogelenzang

Tuin Park Landgoed

2e Leijweg 1
2114BG Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: vermoedelijk 18e eeuw


Beschrijving van Leyduin: ijskelder

Omschrijving onderdeel 4: IJSKELDER op het complex historische buitenplaats Leyduin, vermoedelijk 18de eeuws. Even ten noordwesten van de stal (onderdeel 12) ligt de ijskelder. Deze is herkenbaar aan het met aarde afgedekte gewelf en de gemetselde ingangspartij aan de westzijde. Hoewel deze kelder bekend staat als appelkelder betreft het hier naar alle waarschijnlijkheid in oorsprong een ijskelder. Het alternatief gebruik van ijskelders t.b.v. de opslag van fruit kwam ook elders voor (zie Reinink). Vooralsnog is niet bekend tot welk type de kelder behoort. De kelder doet thans dienst als slaapplaats voor vleermuizen. Waardering De IJSKELDER is van algemeen belang vanwege: - de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een inmiddels zeldzaam geworden gebouwtype; - de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529767
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leyduin: ijskelder in Vogelenzang

Leyduin: historische park- en tuinaanleg

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2: De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhang..

Leyduin: belvedere

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 3: Op een kunstmatige verhoogde heuvel gelegen BELVEDÈRE behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin..

Leyduin: tuin met twee schuren

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 5: Even ten zuidoosten van het zomerhuis gelegen TUINMUUR MET TWEE SCHUREN op het complex historische buitenplaats L..

Leyduin: inrijhek

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK van het complex historische buitenplaats Leyduin, opgericht bij de ingang van de eerste Leyweg en de Vog..

Leyduin: vijf natuurstenen grenspalen

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 7: Op het complex historische buitenplaats Leyduin worden in totaal VIJF natuurstenen GRENSPALEN aangetroffen, te we..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)