Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Haveke: tuinmuur met druivenkas en koude bak in Eefde

Tuin Park Landgoed

Damlaan 3
7211CJ Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van 't Haveke: tuinmuur met druivenkas en koude bak

Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR MET DRUIVENKAS EN KOUDE BAK. In de voormalige moestuin ten zuiden van het wandelbos ligt een uit baksteen opgetrokken tuinmuur (XXa), die op regelmatige afstand door pijlertjes is verstevigd. De muur met een geknikt en gebogen beloop, globaal van west naar noordoost lopend, wordt door een rollaag afgesloten. IJzeren ogen om de spalierlatten te bevestigen. Aan de oostkant wordt de muur trapsgewijs verlaagd. Tegen de tuinmuur staat een druivenkas (lessenaarsmodel) van baksteen met glazen ramen, XXa. In de korte bakstenen zijgevel een eenvoudige houten deur met rollaag. Tegen de rechterzijgevel een pomp. Tegen de tuinmuur staat ook een koude bak (XXa), opgemetseld van baksteen. Op de bak kunnen ramen gelegd worden. Waardering De TUINMUUR MET DRUIVENKAS EN KOUDE BAK, behorend tot de historische buitenplaats 't Klaphek is van belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type; - als functioneel onderdeel van het complex; - als wezenlijk cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de voormalige moestuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Haveke: tuinmuur met druivenkas en koude bak in Eefde

't Haveke: tuinkoepel

Damlaan 3A
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4: TUINKOEPEL. Op de scheiding van het wandelbos en het halfopen gebied geplaatste tuinkoepel op zeshoekige platteg..

't Klaphek: hoofdgebouw

Damlaan 3
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. HOOFDGEBOUW 't Klaphek is gesitueerd op het hoogste punt van het terrein en vormt het middelpunt van..

't Klaphek: historische tuin- en parkaanleg

Damlaan 3
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De buitenplaats bestaat uit een hoger en een lager deel. Van oudsher komen op h..

't Klaphek: tuinmanswoning

Damlaan 1
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSWONING. De tuinmanswoning is een eenvoudig pand uit het laatst van de 19e eeuw op een rechthoekige platt..

Den Dam: koetshuis

Damlaan 8
Eefde (Gemeente Lochem)
KOETSHUIS. Ter zijde van het hoofdgebouw een witgepleisterd koetshuis uit 1765 met aan de achterzijde een rechthoekige aanbouw van een diens..

Kaart & Routeplanner