Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Eerde: schuur bij dienstwoning met koetshuis in Ommen

Kasteel Buitenplaats

Hammerweg 67
7731AL Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Landgoed Eerde: schuur bij dienstwoning met koetshuis

Omschrijving onderdeel 14: SCHUUR bij dienstwoning met koetshuis behorende tot de buitenplaats Eerde. Ten noorden van de dienstwoning met koetshuis staat een schuur op rechthoekige plattegrond. Deze is opgetrokken uit rode baksteen en bestaat uit één bouwlaag en een kap, onder een zadeldak met overstek (wolfseind aan de achterzijde), gedekt door gesmoorde pannen. Het gebouw is rondom voorzien van een gemetselde uitspringende plint en waterlijst. Centraal in de voorgevel een dubbele getoogde inrijdeur in een gemetselde omlijsting. Daarboven een hooiluik met straalvormig roedenverdeeld getoogd bovenlicht. In de zijgevels twee identieke vensters, een dubbel draairaam met getoogd bovenlicht voorzien van straalvormige roedenverdeling. Waarschijnlijk zijn de getoogde bovenlichten de oorspronkelijke (stal)vensters en is daar vrij recent een dubbel draairaam onder geplaatst. De achtergevel is blind. Waardering De SCHUUR, deeluitmakend van een ensemble van dienstwoning met koetshuis en schuur, behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang: - vanwege de gaaf bewaarde, voor de 19de eeuw kenmerkende vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde met de dienstwoning met koetshuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529709
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Eerde: schuur bij dienstwoning met koetshuis in Ommen

Landgoed Eerde: dienstwoning met koetshuis

Hammerweg 67
Ommen
Omschrijving onderdeel 13: DIENSTWONING MET KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Eerde. Ten westen van de zichtas over het grand canal..

Landgoed Eerde: ijskelder

Meertjesweg 2
Ommen
Omschrijving onderdeel 10: IJSKELDER behorende tot de buitenplaats Eerde. Ten noordoosten van de huisplaats ligt een uit rode baksteen opg..

Landgoed Eerde: grafkelder van de familie Van Pallandt

Meertjesweg 2
Ommen
Omschrijving onderdeel 11: GRAFKELDER behorende tot de buitenplaats Eerde. Ten noordoosten van de huisplaats ligt de grafkelder van de fam..

Landgoed Eerde: tuinmanswoning

Kruupweg 3
Ommen
Omschrijving onderdeel 12: TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Eerde. De dwarslaan voor de huisplaats wordt aan de westzijde visue..

Boerderij op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen

Baron van Pallandtlaan 2
Ommen
Omschrijving BOERDERIJ op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen. Het dak heeft boven het bedrijfsged..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Eerde: schuur bij dienstwoning met koetshuis in Ommen