Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-19a/b, dubbele officierswoning met schuur in Arnhem

Deelen/Klein-Heidekamp

Bouwjaar: 1940-1941

Beschrijving van Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-19a/b, dubbele officierswoning met schuur

Inleiding Gebouw 1-19a/b c.a. ligt vrijstaand in een plantsoenachtige tuin, tegen een bosachtige achtergrond, globaal tussen de nummers 1-15 en 1-20, schuin tegenover 1-20, in het zuidoostelijke kwadrant van het oostwaarts geknikte noordelijk uiteinde van de westelijke van de beide noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp. De daknok loopt noord-zuid. Gebouw 1-19a/b c.a. is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen dubbele officierswoning met schuur en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen en op microniveau van een tweetal iets afzijdig gebouwde panden. Omschrijving Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen dubbele OFFICIERSWONING, op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met gegolfde betonnen pannen belegd zadeldak tussen puntgevels, met schoorsteen in de daknok en met in beide dakschilden twee dakkapellen met achteroverhellend zinken fronton. In de lengte gespiegeld exterieur met in de westelijke langsgevel / hoofdgevel twee maal twee vensteropeningen met betonnen kalf en voorzien van met roeden verdeelde dubbele houten tweeruits draairamen onder en vierruits valramen boven, alle met onder het kalf plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief; in de oostelijke langsgevel / achtergevel twee maal twee vergelijkbare vensteropeningen, met asymmetrisch daartussen twee toegangsopeningen met vernieuwde tuindeuren onder verdeeld bovenlicht. Noordelijke kopse zijgevel met links en rechts twee vergelijkbare vensters onder hanenkam en centraal een toegangsopening met twee treden en hanenkam en voorzien van verdeeld bovenlicht en lattendeur, waarin drie boven elkaar geplaatste raampjes. Links van de deur een kleiner venster met verdeeld raam. Op zolderverdiepingniveau drie vensters met naar binnen bewegende vierruits draairamen. De zuidelijke kopse zijgevel spiegelbeeldig uitgevoerd. Interieur ten dele gemoderniseerd en gewijzigd. Waardering OFFICIERSWONING, deeluitmakend van een ensemble van dubbele officierswoning met schuur, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)