Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Henrikahoeve in Laren

Boerderij

Oude Holterweg 1
7245TM Laren (gemeente Lochem)
Gelderland


Beschrijving van Henrikahoeve

Omschrijving BOERDERIJ HENRIKAHOEVE. Hallehuisboerderij uit 1892 gelegen in het verlengde van de Jonker Emilelaan. Het voorhuis is smaller dan het achterhuis. Eén bouwlaag onder met pannen gedekt zadeldak, aan de voorzijde decoratief uitgesneden houten windveren en achter een wolfeind. Baksteen gevel op gepleisterde plint met vensters met gietijzeren diagonaal geplaatste roeden. Symmetrische gevel met in het midden een deur, links en rechts vensters waarboven strek met gele en rode baksteen. Boven de deur gepleisterd naamveld met '18-Henrika-hoeve-92'. In de topgevel keperboogvormig klein venster met luik en twee ruitvormige, kleine ramen. Zij- en achtergevel zonder bijzondere kenmerken. Het interieur is nog grotendeels aanwezig met opkamer, kelder, houten schouw en balkenplafonds. Waardering BOERDERIJ HENRIKAHOEVE, deel uitmakend van een ensemble van boerderij, bakhuis en hooiberg, behorend tot de historische buitenplaats Verwolde, van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de bouwstijl - wegens het type - wegens de ligging in de as van de Jonker Emilelaan - als functioneel en visueel historische component van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529571
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Henrikahoeve in Laren

boerderij

Oude Holterweg 1
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving Bij de boerderij Henrikahoeve bevindt zich rechts een BAKHUISJE van één bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in baksteen. W..

boerderij

Oude Holterweg 1
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving Bij de boerderij Henrikahoeve bevindt zich een vierroedige HOOIBERG met verhoogde tasvloer en rieten tentdak. Waardering HOO..

Denneboom

Jonker Emile Laan 2
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving Voormalige BOSWACHTERSWONING DENNEBOOM. Pand van één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak. De voorgevel is gericht..

Hofmeyer

Markeloseweg 8
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving Voormalige TIMMERMANSWONING HOFMEYER. Pand op rechthoekige plattegrond van een bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak...

Allardhoeve

Markeloseweg 6
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving ALLARDHOEVE. Hallehuisboerderij uit 1882 onder rieten en pannen wolfdak. De uit rode baksteen opgetrokken boerderij heeft de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Henrikahoeve in Laren