Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Laren

Tuin Park Landgoed

Jonker Emile Laan 4
7245TL Laren (gemeente Lochem)
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving ZONNEWIJZER. In de tuin staat op een zware sokkel met zonnebloemmotief op alle vier der zijden een zonnewijzer in de vorm van een vaas versierd met festoenen. Voor elk der hoofdwindrichtingen is een wijzerplaat, geplaatst in een rond medaillon. Alle stijlen ontbreken. De uurlijnen zijn vaag te zien met een verdeling in hele uren. De zonnewijzer die sterke overeenkomst vertoont met de vazen op het toegangshek (onderdeel 5C), is een ontwerp van Ph. W. Schonck uit 1776. Oorspronkelijk stond de zonnewijzer in een hoek bij de buitengracht, later tegenover de oranjerie en sedert het midden van de 20ste eeuw op de huidige plaats. Waardering ZONNEWIJZER, behorend tot de historische buitenplaats Verwolde van algemeen belang - wegens de ouderdom - als ontwerp van Ph. Schonck - als historisch onderdeel van de 18de-eeuwse buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529570
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Laren

tuin park landgoed

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit een stelsel van rechte lanen uit de 18de eeuw, een strook landschapspark omrin..

kasteel buitenplaats

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving KOETSHUIS met PAARDENSTAL. Gebouw in eclectische bouwstijl uit 1890 (jaartalsteen 'F.W.M. van der Borch tot Verwolde 4 Aug.18..

overig

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving 5A. TOEGANGSHEK bij de Markeloseweg aan het eind van de noordwestelijke laan. Twee natuurstenen hekpijlers met verdiepte veld..

overig

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving 5C. TOEGANGSHEK voor de oprit naar het huis uit 1776. Twee vierkante natuurstenen pijlers met inspringende bewerkte hoeken en..

kasteel buitenplaats

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving HUIS VERWOLDE. Het huis dagtekent uit 1775-1776 en is gebouwd ter plaatse van een oudere voorganger in Lodewijk XVI-stijl; he..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Laren

Foto's (1)