Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Laren

Tuin Park Landgoed

Jonker Emile Laan 6
7245TL Laren (gemeente Lochem)
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving ORANJERIE. De oranjerie is gebouwd ca 1890 en is een eenvoudig bakstenen gebouw met pilastergevels onder met pannen gedekt schilddak. In het zuidelijke dakvlak twee dakkapellen. Hoge vensters onder gebogen strek. Aan de achterzijde enkele moderne aanbouwen. Het interieur is niet meer oorspronkelijk. In 1925 werd het gebouw door M.A. en J. van Nieukerken verbouwd en vergroot om mede plaats te bieden aan een elektriciteitscentrale en een waterzuivering- en ontijzeringsinstallatie. Thans is het voor horecadoeleinden ingericht Waardering De ORANJERIE, behorend tot de historische buitenplaats Verwolde is van algemeen cultuurhistorisch belang - als goed bewaard voorbeeld van een oranjerie eind 19de eeuw - als onderdeel van de historisch gegroeide buitenplaats Verwolde - als wezenlijk onderdeel van de wijzigingen in de aanleg van rond 1890 - wegens de functionele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529568
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Laren

kasteel buitenplaats

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving HUIS VERWOLDE. Het huis dagtekent uit 1775-1776 en is gebouwd ter plaatse van een oudere voorganger in Lodewijk XVI-stijl; he..

tuin park landgoed

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit een stelsel van rechte lanen uit de 18de eeuw, een strook landschapspark omrin..

kasteel buitenplaats

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving KOETSHUIS met PAARDENSTAL. Gebouw in eclectische bouwstijl uit 1890 (jaartalsteen 'F.W.M. van der Borch tot Verwolde 4 Aug.18..

overig

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving 5A. TOEGANGSHEK bij de Markeloseweg aan het eind van de noordwestelijke laan. Twee natuurstenen hekpijlers met verdiepte veld..

tuin park landgoed

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving ZONNEWIJZER. In de tuin staat op een zware sokkel met zonnebloemmotief op alle vier der zijden een zonnewijzer in de vorm van..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Laren