Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Laren

Kasteel Buitenplaats

Jonker Emile Laan 4
7245TL Laren (gemeente Lochem)
Gelderland


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving KOETSHUIS met PAARDENSTAL. Gebouw in eclectische bouwstijl uit 1890 (jaartalsteen 'F.W.M. van der Borch tot Verwolde 4 Aug.1890) van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder afgeplat schilddak. De paardenstal is iets breder dan het koetshuis waardoor in de voorgevel een kleine verspringing is. De gevels zijn van baksteen met een gepleisterde plint en met hoekpilasters en risalieten. De gevels hebben een geprofileerde cordonlijst en een gekorniste kroonlijst. Het dak is met gesmoorde pannen gedekt met aan de voorzijde twee dakkapellen, aan de achterzijde één dakkapel. Het gebouw heeft rond afgesloten vensters waarin stolpramen met spaakroeden. Aan de bovenzijde hebben de vensters een gepleisterde boog met sluitsteen. In de rechterzijgevel bevinden zich twee grote getoogd afgesloten deuropeningen, voorzien van een segmentboog met aanzet- en sluitsteen. Het interieur is nog grotendeels oorspronkelijk met o.a. de paardenstands, hooiruiven met vulkoker, tuigenkast en een houten trap met aanzetbaluster naar zolder. Waardering KOETSHUIS MET PAARDENSTAL, behoend tot de historische buitenplaats Verwolde is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de ligging terzijde en uit het zicht van het huis - wegens de functionele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529567
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Laren

tuin park landgoed

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit een stelsel van rechte lanen uit de 18de eeuw, een strook landschapspark omrin..

overig

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving 5A. TOEGANGSHEK bij de Markeloseweg aan het eind van de noordwestelijke laan. Twee natuurstenen hekpijlers met verdiepte veld..

tuin park landgoed

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving ZONNEWIJZER. In de tuin staat op een zware sokkel met zonnebloemmotief op alle vier der zijden een zonnewijzer in de vorm van..

overig

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving 5C. TOEGANGSHEK voor de oprit naar het huis uit 1776. Twee vierkante natuurstenen pijlers met inspringende bewerkte hoeken en..

kasteel buitenplaats

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving HUIS VERWOLDE. Het huis dagtekent uit 1775-1776 en is gebouwd ter plaatse van een oudere voorganger in Lodewijk XVI-stijl; he..

Kaart & Routeplanner

Route naar kasteel buitenplaats in Laren

Foto's (1)