Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Laren

Kasteel Buitenplaats

Jonker Emile Laan 4
7245TL Laren (gemeente Lochem)
Gelderland


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving HUIS VERWOLDE. Het huis dagtekent uit 1775-1776 en is gebouwd ter plaatse van een oudere voorganger in Lodewijk XVI-stijl; het is een ontwerp van Ph. W. Schonck. In 1926 is een toren toegevoegd naar ontwerp van de architecten M.A. en J. van Nieukerken. Het staat op een rechthoekige plattegrond met aan op de zuidwesthoek een vierkante toren. Het huis is opgetrokken uit baksteen met natuurstenen middenrisaliet, telt twee bouwlagen op een souterrain en heeft een afgeplat schilddak, bekleed met leien (1927). Op het dak grote en kleine dakkapellen en vier forse vierkante schoorstenen. De voorgevel bestaat uit vijf vensterassen met centraal een in natuursteen uitgevoerde entreepartij. Op de hoeken gebosseerde, in natuursteen uitgevoerde hoeklisenen. De entreepartij bestaat uit een bordes met hek (1890), deur met bovenlicht in geprofileerde en gebosseerde omlijsting, twee lantaarns. Op de verdieping boven de entree een venster, waarboven de frieslijst met jaartal 1776, daarboven een timpaan. In de gevelvlakken tussen de vensters begane grond en verdieping bevinden zich natuursteen platen met festoenen. De zijgevels zijn sober uitgevoerd. De toren is uitgevoerd in baksteen met een met leien bedekt tentdak. Eenvoudige vensters en siermuurankers in de gevels. De toren heeft vier bouwlagen. De structuur van het interieur is sedert de bouwtijd niet gewijzigd. Het souterrain met de dienstvertrekken en de keuken, de bel-etage met de woon- en ontvangstruimten zoals de centrale hal met trappenhuis en de daaromheen liggende vertrekken en de slaapkamers en overige vertrekken op de verdieping. In het interieur zijn vermeldenswaard de hal met 18de-eeuws stucwerk van de Italiaan Columba, in de herenkamer (voormalige eetkamer) de oorspronkelijke betimmering, stucwerk en schoorsteenmantel, in de Chinese kamer (voorheen anti chambre) de behangsels beschilderd met Chinese motieven uit 1778 van de hand van de Amsterdamse behangselschilder J.H. Troost van Groenendoelen, in de hierachter liggende zaal het stucwerk, betimmeringen en schoorsteenmantel (door Wapperom) en de geschilderde Witjes boven de deuren uit de bouwtijd. Voorts het trappenhuis met fraai gesneden leuning. In het souterrain de gang met ribloze kruisgewelven, de voormalige keuken, de verschillende kelders en overige dienstvertrekken. Waardering Het HUIS VERWOLDE, behorend tot de historische buitenplaats Verwolde is van bijzonder cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang - als uitstekend voorbeeld van de landhuisarchitectuur uit het derde kwart van de 18de eeuw in Lodewijk XVI-stijl - als goed voorbeeld van een werk uit het oeuvre van architect Ph. W. Schonck - wegens de toevoeging van de toren in 1926 in neorenaissancestijl door de architecten M.A. en J. van Nieukerken - als middelpunt van de buitenplaats Verwolde - wegens de goed bewaard gebleven indeling van het interieur - wegens de met name genoemde interieuronderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529565
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Laren

tuin park landgoed

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit een stelsel van rechte lanen uit de 18de eeuw, een strook landschapspark omrin..

kasteel buitenplaats

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving KOETSHUIS met PAARDENSTAL. Gebouw in eclectische bouwstijl uit 1890 (jaartalsteen 'F.W.M. van der Borch tot Verwolde 4 Aug.18..

overig

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving 5A. TOEGANGSHEK bij de Markeloseweg aan het eind van de noordwestelijke laan. Twee natuurstenen hekpijlers met verdiepte veld..

tuin park landgoed

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving ZONNEWIJZER. In de tuin staat op een zware sokkel met zonnebloemmotief op alle vier der zijden een zonnewijzer in de vorm van..

overig

Jonker Emile Laan 4
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving 5C. TOEGANGSHEK voor de oprit naar het huis uit 1776. Twee vierkante natuurstenen pijlers met inspringende bewerkte hoeken en..

Kaart & Routeplanner

Route naar kasteel buitenplaats in Laren

Foto's (1)