Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorwijk, tuin- en parkaanleg in de Wijk

Tuin Park Landgoed

Dorpsstraat 4
7957AV de Wijk (gemeente De Wolden)
Drenthe


Beschrijving van Voorwijk, tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Voorwijk is van oorsprong en in opzet nog herkenbaar in Hollands-classisitische tuinstijl aangelegd. Centraal aan de voorzijde van het huis en geflankeerd tussen de spiegelbeeldig van elkaar gepositioneerde bouwhuizen een cirkelvormige oprit. De voorzijde van de plaats wordt vanouds afgebogen door een rij linden. Daar waar zich oorspronkelijk de hoofdas van de aanleg bevond (vgl. Topografische en Militaire kaart uit 1851), bevindt zich nu een houtwal, die als coulisse het doorzicht in landschapsstijl vanuit het huis over het weiland in noordwestelijke richting begrensd. Gezien vanaf de voorzijde wordt het binnenpark aan weerszijden door een houtwal begrensd. De westelijke, met eiken beplante wal is oorspronkelijk, en als zodanig nog herkenbaar, een formele laan die naar Dickninge voerde en die van vòòr de aanleg van Voorwijk dateert. Aan weerszijden van het door hout begrensde binnenpark een door hout omgeven weiland. Vanuit het binnenpark zijn er op deze twee weilanden enkele doorzichten. In het binnenpark aan de achterzijde van het huis zijn delen van een 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl herkenbaar, waaronder een monumentale tulpenboom (de oudste in ons land), een monumentale beuk en Noorse es. Aan de achterzijde wordt het park afgesloten door een strook geaccidenteerd parkbos (eik, beuk en hulst) met slingerpaden en een kleine vijver in landschapsstijl, een gaaf bewaard slingerbos uit het einde van de 18de eeuw. Aangrenzend aan de zuidzijde van dit bos een recht pad (Dickningerpad) aan weerszijden met eik beplant, waarvan de aanleg en beplanting uit het einde van de 18de eeuw dateert. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Voorwijk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en de ensemblewaarde. - de aanleg is van algemeen belang als deels gaaf bewaard voorbeeld van een eenvoudige aanleg in Hollands classicistische stijl; - de aanleg is van algemeen belang vanwege de zeldzaamheidswaarde van het gaaf bewaarde laat 18de-eeuwse slingerbos; - heeft ensemblewaarde vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met hoofd- en bijgebouwen alsook met de omgeving, in het bijzonder door de relatie met de aangrenzende historische buitenplaats Dickninge. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529557
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorwijk
Voorwijk bij de Wijk anno 2010
Voorwijk bij de Wijk anno 2010
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 529556
Meisje met ree op het voorplein door Charlotte van Pallandt
Meisje met ree op het voorplein door Charlotte van Pallandt
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Voorwijk is een monumentaal herenhuis in de Drentse plaats de Wijk in de gemeente De Wolden. Vanaf de bouw is het huis vrijwel steeds bewoond door leden van de geslachten Tonckens en De Vos van Steenwijk.

De periode Tonckens (1791-1853)

Voorwijk werd in 1791 gebouwd door de patriot en advocaat Wyncko Tonckens (1749-1804). Hij financierde de bouw uit een, van zijn oom Warmolt Lunsingh, rentmeester van Dickninge, verkregen erfenis. Na zijn dood en die van zijn vrouw Maria Vos (in 1805), woonden hun vijf minderjarige kinderen in het huis met hun tante Willemtje Vos. Bij de onderlinge boedelverdeling in 1817 kwam Voorwijk aan dochter Rolina Tonckens (1799-1823). Na haar overlijden koopt haar oudste broer Warmold Lunsingh Tonckens (1791-1868) uit haar boedel het huis Voorwijk en verhuurt deze aan zijn tante Willemtje Vos (1780-1831) en haar man Jan Diderik van den Bosch. In 1843 wordt Voorwijk verhuurd aan Reint Hendrik de Vos van Steenwijk (1803-1875).

De periode De Vos van Steenwijk (1853-heden)

Na een korte periode van huur, koopt Reint Hendrik de Vos van Steenwijk het huis Voorwijk. In 1866 ging hij echter op Dikninge wonen en verkocht Voorwijk aan Wouter Constant Verwey Mejan. In 1875 kwam huize Voorwijk weer enkele jaren weer in het bezit van een Tonckens en wel Anthony Tonckens (1846-1893), een neef van de laatste Tonckens-eigenaar Warmolt Lunsingh Tonckens. Deze verkocht het in 1880 vervolgens weer aan de Zwolse kantonrechter en latere gedeputeerde van Overijssel Carel de Vos van Steenwijk (1852-1903), een zoon van Reint Hendrik. Zijn zoon Reint Hendrik erfde Voorwijk in 1903. Hij was griffier van de Tweede Kamer en van 1931 tot 1951 commissaris van de Koningin van Drenthe. In 1964 overleed hij.

Huidige bewoners van Voorwijk

In 1964 werd Voorwijk verkocht aan een neef van Reint Hendrik, Godert Willem de Vos van Steenwijk (1934). Deze huidige bewoner van Voorwijk was tot aan zijn pensionering in 1999 ambassadeur met standplaatsen Boedapest, Indonesië, Canada en Moskou. Hij is gehuwd met Clara baronesse van Pallandt. Het beeld op het voorplein, Meisje met ree, is gemaakt door haar tante Charlotte van Pallandt. Zij runnen sinds 1964 op Voorwijk een stoeterij en fokken daar - als enige in Nederland - volbloed Akhal Teke sportpaarden. In de beginjaren zeventig restaureerden zij het woonhuis en beide koetshuizen.


Monumenten in de buurt van Voorwijk, tuin- en parkaanleg in de Wijk

Voorwijk, linker bouwhuis

Dorpsstraat 4
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving onderdeel 3 Inleiding LINKER BOUWHUIS met TUSSENLID gebouwd in de periode 1789-1792 als koetshuis met paardenstalling. De t..

Voorwijk, rechter bouwhuis

Dorpsstraat 4
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving onderdeel 4 Inleiding RECHTER BOUWHUIS met VERBINDINGSMUUR, gebouwd in de periode 1789-1792 als stalling voor hoofdzakelijk r..

Voorwijk, linker tuinmuur

Dorpsstraat 4
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving onderdeel 5 LINKER TUINMUUR terzijde van het linker bouwhuis. Haakvormige, in aanleg vermoedelijk laat 19de eeuwse muur op..

Voorwijk, rechter tuinmuur

Dorpsstraat 4
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving complexonderdeel 6 RECHTER TUINMUUR, terzijde van het rechter bouwhuis. Haakvormige muur uit het einde van de 18de eeuw, opg..

Voorwijk, twee piëdestals met vaas

Dorpsstraat 4
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving onderdelen 7 Twee PIEDESTALS met VAAS, staande aan het begin van de korte oprijlaan, in Lodewijk XVI-stijl. De vazen dateren..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voorwijk, tuin- en parkaanleg in de Wijk