Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Gemert

Tuin Park Landgoed

Ridderplein 15
5421CW Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdel 10 LIBERMANNKAPEL behorende tot de buitenplaats Kasteel Gemert. In de noordelijke carré staat in de meest noordwestelijke hoek een kapel uit 1954, gebouwd uit dankbaarheid om een genezing. De kapel is in traditionele stijl opgetrokken uit baksteen en heeft een pannendak. De kapel is ontworpen door J. Magis uit Helmond. Aan de binnenzijde een gedenksteen met de tekst Beneficii Memoriam Patri Venerabili Libermann Sacrum. Anno Mariano 1954 (Heiligdom tot dankbare herinnering aan de Eerbiedwaardige Pater Libermann. In het Mariajaar 1954). Pater Libermann (negentiende eeuw) wordt gezien als de tweede stichter van de orde van de Spiritijnen. Waardering - LIBERMANNKAPEL van algemeen belang: - vanwege de vormgeving; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex; - vanwege de afleesbaarheid van de eigendomsgeschiedenis van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529554
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Gemert

kasteel buitenplaats

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 1 Het op U-vormige grondslag opgetrokken HOOFDGEBOUW in classicistische stijl dateert uit 1740 en is deels gebouwd ..

tuin park landgoed

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het kasteel is gesitueerd op een trapeziumvormig perceel dat grotendeels door la..

tuin park landgoed

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 3 TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Kasteel Gemert. De binnenplaats voor het kasteel wordt afge..

kasteel buitenplaats

Ridderplein 11
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 4 POORTGEBOUW. De toegang tot het kasteel wordt gevormd door een langgerekt poortgebouw uit 1607, gebouwd in opdra..

kasteel buitenplaats

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 6 BOTENHUIS behorende tot de historische buitenplaats Kasteel Gemert. Aan de binnengracht staat een botenhuis uit..

Kaart & Routeplanner