kasteel buitenplaats in Gemert

Ridderplein 11
5421CW Gemert (gemeente Gemert Bakel)

Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 4 POORTGEBOUW. De toegang tot het kasteel wordt gevormd door een langgerekt poortgebouw uit 1607, gebouwd in opdracht van commandeur H. van Holtrop. Het gebouw staat aan de voorzijde met de voet in de gracht. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken gebouw met centraal een torenvormige doorgang en uiterst links een vooruitspringende hoektoren (zuidwest) bestaat uit een souterrain met iets vooruitspringend metselwerk en één bouwlaag onder een met pannen (oorspronkelijk leien) gedekt dak. De gevels met een bloktandlijst net onder de goot zijn ingedeeld met vernieuwde kruisvensters onder ontlastingsbogen (voor 1941); de rechterzijgevel is een Vlaamse gevel. Steunberen. Restauratie in 1938 en na schade en brand in 1940. De poort en de hoektoren bestaan uit twee bouwlagen met natuurstenen hoekblokken, beide met een onder een daklijst omgaand natuurstenen hoofdgestel met consoles en rozetten. De poorttoren onder een met leien gedekte spits heeft een in natuursteen gevatte doorgang met inwendig een niet meer in gebruik zijnde ophaalconstructie: twee open sleuven aan weerszijden voor de sprieten die op de hamei rusten en met een tegenwicht verbonden zijn. Boven de doorgang in de voorgevel staat een I6de-eeuws Mariabeeldje met de wapens van de Duitse Orde en van bouwheer Van Holtrop en op de verdieping een staand venster. De hoektoren onder een met leien gedekte ingesnoerde spits met helm (duiventil) heeft aan drie zijden een venster gevat in natuurstenen renaissanceomlijstingen (consoles waarop halve zuilen met Korintisch kapiteel die een kroonlijst dragen en een gebroken fronton). Ophaalbrug. Oorspronkelijk twee zijvleugels die aan het eind van de negentiende eeuw zijn afgebroken. Waardering POORTGEBOUW van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving met enkele decoratieve elementen (vensteromlijstingen) en functioneel element (ophaalbrug); - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)