Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Zuidewijn: ornament en tuinvazen op sokkel in Sprang Capelle

Tuin Park Landgoed

Hogevaart 60
5161PN Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: laat 19e en vroeg 20e eeuw


Beschrijving van Huis Zuidewijn: ornament en tuinvazen op sokkel

Omschrijving onderdeel 4: TUINSIERADEN behorende tot de historische buitenplaats Zuidewijn. In de aanleg bevinden zich verschillende laat 19de-/ vroeg 20ste-eeuwse tuinsieraden gemaakt van mortel: a. aan weerszijden van de toegangsdeur van het hoofdgebouw staat een ORNAMENT OP SOKKEL, de tapsuitlopende sokkel heeft festoen aan de voorzijde, het ornament bestaat uit een vaas met bloemen; b. voor het huis staat vier TUINVAZEN OP SOKKELS, de rechthoekige sokkels zijn aan de voorzijde versierd met een grotesk, de tuinvazen hebben knorren en oren; c. achter het huis op het terras staan drie ORNAMENTEN OP SOKKELS, de eenvoudige geprofileerde rechthoekige sokkels (waarvan één van hardsteen) dragen een fruitmanden; d. achter het huis in de tuin staat een ZONNEWIJZER OP SOKKEL, een hoge voluutvormige, hardstenen sokkel versierd met een rozet aan alle vier de zijden; e. aan weerszijden van de toegang tot de boomgaard staat een TUINBEELD voorstellen een kariatide van een putto; f. in de aanleg achter het huis nabij het eikenbosje staan twee rechthoekige PIJLERS van gepleisterde baksteen waarop een bekroning van een tuinvaas met bloemen en vruchten. Waardering TUINSIERADEN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en sierend onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529543
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Zuidewijn: ornament en tuinvazen op sokkel in Sprang Capelle

Huis Zuidewijn: tuinaanleg

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de buitenplaats Zuidewijn. De kleinschalige aanleg rondom het huis Z..

Huis Zuidewijn: koetshuis

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Zuidewijn. Terzijde van het hoofdgebouw met zijn voorgevel na..

Huis Zuidewijn: hoofdgebouw

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zuidewijn). Het in oorsprong 15de-eeuwse edelmanhuis is aan het einde van de 16de eeuw, met gebruik..

Boerderij van het langstraatse dwarsdeeltype, met rieten wolfdak en dwarspand aan de achterzijde

Hogevaart 77
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse dwarsdeeltype, met rieten wolfdak en dwarspand aan de achterzijde.

Sluisbrug over het Zuiderafwateringskanaal

Zuiderafwateringskanaal (bij)
Sprang (Gemeente Waalwijk)
Inleiding SLUISBRUG over het Zuiderafwateringskanaal, ca. 1900, bij de aanleg hiervan (1887-1900) opgetrokken in ambachtelijk-traditionele ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Zuidewijn: ornament en tuinvazen op sokkel in Sprang Capelle