Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Zuidewijn: tuinaanleg in Sprang Capelle

Tuin Park Landgoed

Hogevaart 60
5161PN Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1820 (eerste vermelding)


Beschrijving van Huis Zuidewijn: tuinaanleg

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de buitenplaats Zuidewijn. De kleinschalige aanleg rondom het huis Zuidewijn is sober en functioneel van karakter en bestaat in hoofdlijnen uit een moestuin annex boomgaard en eikenbosje bij het huis gelegen binnen een structuur van rechte lanen. Over de ontwikkeling van de aanleg zijn weinig gegevens voorhanden; op de kadastrale minuut van ca.1820 staat de aanleg voor het eerst enigszins gedetailleerd aangegeven. Voor het huis parallel aan de Hoge Vaart loopt een enkele lindelaan met lindestoelen, mogelijk uit de 18de-eeuw of eerder tot de aanleg behorend. Achter het huis ligt een klein eikenbosje in vierkantsverband met op de hoeken een es en een beuk uit de aanvang van de vorige eeuw. De twee in aanleg 19de-eeuwse ontginningslanen (gemengd loofhout): de brede oost-westlaan van ca.250 meter en de van noord-zuid verlopende dwarslaan van ca.1 kilometer vormen de structuur bepalende en opgaande elementen in een verder vlak weidelandschap. De rechthoekige moestuin annex boomgaard is aan drie zijden omhaagd met aan de randen enkele solitaire bomen en geheel door sloten omgeven; rechthoekige padenstructuur (onverhard) met centrale middenas; deels gras deels met fruitbomen; axiale ruimtewerking. De toegang wordt geaccentueerd door twee kegelvormig gesnoeide taxussen (vroeger vormsnoei als haantje). Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de buitenplaats Zuidewijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een kleinschalige aanleg van een utilitaire buitenplaats; - vanwege de eenvoudige functionele opzet; - vanwege de gave en onaangetaste ligging in het ontginningslandschap met weidegrond en lanen; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529527
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Zuidewijn: tuinaanleg in Sprang Capelle

Huis Zuidewijn: koetshuis

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Zuidewijn. Terzijde van het hoofdgebouw met zijn voorgevel na..

Huis Zuidewijn: ornament en tuinvazen op sokkel

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 4: TUINSIERADEN behorende tot de historische buitenplaats Zuidewijn. In de aanleg bevinden zich verschillende laat 1..

Huis Zuidewijn: hoofdgebouw

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zuidewijn). Het in oorsprong 15de-eeuwse edelmanhuis is aan het einde van de 16de eeuw, met gebruik..

Boerderij van het langstraatse dwarsdeeltype, met rieten wolfdak en dwarspand aan de achterzijde

Hogevaart 77
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse dwarsdeeltype, met rieten wolfdak en dwarspand aan de achterzijde.

Sluisbrug over het Zuiderafwateringskanaal

Zuiderafwateringskanaal (bij)
Sprang (Gemeente Waalwijk)
Inleiding SLUISBRUG over het Zuiderafwateringskanaal, ca. 1900, bij de aanleg hiervan (1887-1900) opgetrokken in ambachtelijk-traditionele ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Zuidewijn: tuinaanleg in Sprang Capelle