Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Zuidewijn: hoofdgebouw in Sprang Capelle

Kasteel Buitenplaats

Hogevaart 60
5161PN Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 15e eeuw (oorsprong) 16e eeuw (herb.) 17e eeuw (trapgevel)

(1 recensie)

Beschrijving van Huis Zuidewijn: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zuidewijn). Het in oorsprong 15de-eeuwse edelmanhuis is aan het einde van de 16de eeuw, met gebruikmaking van oudere delen, herbouwd waarvan het vooruitspringende middenstuk en de haaks daarop staande zijvleugel (links) met zij-trapgevel dagtekent; bij een grote verbouwing in de 17de eeuw is de rechtervleugel met (halve) trapgevel toegevoegd. In 1763 is het huis nogmaals uitgebreid en zodanig verbouwd, dat de vensters vergroot zijn en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling en luiken. De luiken zijn geschilderd in de heraldische kleuren van de familie De Roy van Zuidewijn. Het uit rechthoekige bouwvolumes geel bakstenen pand bestaat uit twee bouwlagen, aan de voorzijde beëindigd door lijstgevels, en overkapt door met gesmoorde pannen gedekte schilddaken met trapgevels. De vierassige vooruitspringende voorgevel is in twee fasen opgetrokken met links het 16de-eeuwse deel en rechts het 17de-eeuwse deel waarin twee opkamervensters met luiken. Uiterst links is de entreepartij bestaande uit een toegangsdeur met bovenlicht gevat in omlijsting met kroonlijst op voluutvormige consoles uit het begin van de 19de eeuw; in het bovenlicht een rozet en bloemvormige roeden. Op de nok een houten dakruiter met klok. Aansluitend het terugliggende deel met vier vensterassen. Tussen de noordelijke zijgevel en het koetshuis staat een bakstenen MUUR onder een ezelsrug die de voorplaats afsluit; in de muur een getoogde poortje; ook vanaf de zuidelijke zijgevel loopt een bakstenen muur met tandlijst en onder een ezelsrug. Tegen de muur een MUURFONTEIN van mortel, vermoedelijk een replica uit de laat 19de / vroeg 20ste eeuw. De achtergevel geeft een onregelmatig aanzien met verspringende bouwvolumes van verschillende hoogten met deels de oude en deels vernieuwde vensters. De tekstplaat (1872) aan de achterzijde is van Belgisch hardsteen. Tegen de zijgevel (zuid) een uitgebouwd privaat. In het INTERIEUR is onder meer van belang een 16de- en 18de-eeuwse deur; 17de-eeuwse kariatide aan trapleuning; schoorsteel in Lodewijk XVI-stijl; oude balkenzolderingen. Waardering HOOFDGEBOUW (Zuidewijn) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een 16de-eeuwse edelmanshuis; - vanwege de gaafheid van het ex- en interieur; - vanwege de gave en onaangetaste ligging in het (lineaire) ontginningslandschap; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529526
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Huis Zuidewijn: hoofdgebouw
5
Recensie door: ()
Beste Leegstand is achteruitgang, en dat zie je toch al wel aan dit kasteel, de gevels -puilen uit door vocht in de balken waarschijnlijk waardoor ze langer worden en dus de geven wegdrukken. er woont niemand die de zaak kan beschermen door stook en laten luchten op tijd. Ik zou dat wel kunnen, er dus wonen en klusjes doen, ik kan veel en ben erg technisch en precies, behoud van alle oudheden is een must, muren wat bijwerken, omdat ze voegen loslaten door vocht, het staat in klein stukje bosgebied waar vocht aanwezig is, niet veel zon in zomer. Ik zou dus kunnen leegstandswonen en mijn kennis ook er in steken, kan zelfs met een cnc dingen kopieren zoals rotte kozijnen bijvoorbeeld. Alles wel met mate wegens dat ik artrose heb, maar wellicht vinden gepensioneerde bouwvakkers dit ook wel leuk om zo,n erfstuk te herstellen, als dat nog kan. Het is oud weet je, 500 jaar is erg oud, en hou is het houtwerk en zo.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Overzicht van de voorgevel en de linker zijgevel

Kasteel Zuidewijn is een kasteel te Vrijhoeve-Capelle, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het kasteel is gelegen in de buurtschap Hooge Vaart.

Geschiedenis

Het oude slot Zuidewijn (of: Zijdewinde) lag aan het Oude Maasje nabij Besoijen (en mogelijk in de Waarden/Eilanden bij Drongelen). Als eerste wordt Johannes van Strijen genoemd, die omstreeks 1290 heeft geleefd. Een document[bron?] uit 1363 verklaart dat Jan van Beloys, heer van Schoonhoven en stadhouder van Albrecht van Beieren, het ambocht van den Hoeke van der Zijdwinne binnen ende buitendycs mit winde, mit vere, mit tiende, mit viskeriën, mit voghelien en met allen... zou vermaken aan Haedwien Janswijf van Bueren en aan de kinderen die zij reeds had of zou krijgen van Jan van Buren, indien de huidige leenman, Willem Wildenesse, geen erfgenamen zou hebben. Jan van Buren was de oom van Willem en bij diens dood, in 1403, kreeg Jan van Buren het leen inderdaad. In 1420 kwam het goed aan Willem van Besoyen, daarna aan Floris van Wijtvliet die een nazaat was van Jan van Wijnvliet. Ten gevolge van de Sint-Elisabethsvloed van 1421 moesten de bewoners hun slot Zuidewijn (of: Zijdwinde) prijsgeven. Ze gingen toen in De Stenen Camer wonen, en de naam Zuidewijn ging hierop over. Deze Stenen Camer was een reeds bestaande 15e-eeuwse edelmanswoning, op de locatie van het huidige kasteeltje.

In 1432 kwam het kasteeltje in het bezit van Dirk van der Merwede, maar in 1462 ontving Filips van Bourgondië het goed terug en verkocht het aan Jan Oudaart, Hendrik van den Hout en Hendrik van Doorne. Vrijwel direct daarna bleek het toch weer in het bezit van de Van der Merwedes te zijn. Dirk van der Merwede had hoge functies in het Graafschap Holland. In 1448 kwam het goed aan Dirks zoon, Jan van der Merwede, en in 1456 aan diens broer, Klaas van der Merwede. Deze was ook heer van Baardwijk. In 1478 kwam Zuidewijn aan hun jongste broer Daniël van der Merwede en in 1512 aan diens zoon Dirk van der Merwede, gehuwd met Margaretha van Bekestein. In 1527 erfde hun zoon het goed, daarna kwam het aan diens zuster Margaretha van der Merwede, die in 1544 trouwde met Dirk van Nuyssenborch, welke overleed in 1566. Margaretha overleed in 1593 en haar zoon Zijdewijn van Nuyssenborch erfde het goed. Omstreeks 1670 kwam het goed aan Theodoor van Nuyssenborch, die stierf in 1709, waarna zijn weduwe, Catharina Havermans, tot haar dood in 1752 vrouwe van Zuidewijn-Capelle. Daarna kwam het goed aan Johanna van Nuyssenborch en later aan haar kleindochter, Catharina Wilhelmina Montens, welke in 1784 gehuwd was met Adam Johannes Frans de Roy, heer van kasteel de Binckhorst, lid van de Staten van Holland. Deze voegde de naam: van Zuydewijn toe aan de achternaam, en aldus ontstond de familienaam: De Roy van Zuydewijn. Adam de Roy overleed in 1807. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, Arnoldus de Roy van Zuydewijn, welke in 1876 overleed. In 1913 was Bernard de Roy van Zuidewijn de eigenaar. Het huis werd toen als zomerverblijf voor de familie gebruikt. Later werd het door de familie verhuurd.

Gebouw

Het oudste gedeelte van het huidige kasteel, een vooruitspringend middenstuk, waarop haaks de linker zijvleugel met trapgevel staat, stamt uit het eind van de 16e eeuw. In de 17e eeuw is daar de rechtervleugel aan toegevoegd, terwijl de rest van het kasteel bij de verbouwing van 1763 of later is toegevoegd.

Het gebouw is niet te bezichtigen. Het ligt binnen het natuurgebied Westelijke Langstraat

Externe link


Monumenten in de buurt van Huis Zuidewijn: hoofdgebouw in Sprang Capelle

Huis Zuidewijn: tuinaanleg

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de buitenplaats Zuidewijn. De kleinschalige aanleg rondom het huis Z..

Huis Zuidewijn: koetshuis

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Zuidewijn. Terzijde van het hoofdgebouw met zijn voorgevel na..

Huis Zuidewijn: ornament en tuinvazen op sokkel

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 4: TUINSIERADEN behorende tot de historische buitenplaats Zuidewijn. In de aanleg bevinden zich verschillende laat 1..

Boerderij van het langstraatse dwarsdeeltype, met rieten wolfdak en dwarspand aan de achterzijde

Hogevaart 77
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse dwarsdeeltype, met rieten wolfdak en dwarspand aan de achterzijde.

Sluisbrug over het Zuiderafwateringskanaal

Zuiderafwateringskanaal (bij)
Sprang (Gemeente Waalwijk)
Inleiding SLUISBRUG over het Zuiderafwateringskanaal, ca. 1900, bij de aanleg hiervan (1887-1900) opgetrokken in ambachtelijk-traditionele ..

Kaart & Routeplanner