Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis in Ulvenhout AC

Kasteel Buitenplaats

Anneville-laan 101
4858RA Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1851
Architect: Trappeniers


Beschrijving van Landhuis

Omschrijving LANDHUIS, in 1851 ontworpen door de Brusselse architect Trappeniers; neo-classicistisch huis op rechthoekige plattegrond; gevels witgepleisterd; voorgevel met brede zijrisalieten; het totaal is zeven ramen breed; ramen op de parterre met 8 ruiten, op de verdieping met 6; aan achterzijde T-vensters; twee bouwlagen tussen het hoge onderhuis en het schilddak met flauwe helling, gedekt met lei, tegenwoordig met zinken platen; goten in brede kroonlijst op klossen; het t.o.v. de risalieten iets terug springende middendeel van de voorgevel wordt bereikt via een brede trap van 6 treden met bordes naar de hoofdingang met daarboven tussen de risalieten een smal balcon; in de jaren dertig van de 20e eeuw is het huis uitgebreid met een terras aan de achterzijde, een aanbouw van twee verdiepingen aan de rechter- en een serre aan de linkerzijde. Waardering Het LANDHUIS op Anneville is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden van een relatief gaaf bewaard neo-classicistisch landhuis uit het midden van de 19de eeuw - vanwege de ensemblewaarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529511
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis in Ulvenhout AC

Historische tuin- en parkaanleg

Anneville-laan 101
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. park c. moestuin en boomgaard d. weilanden en erven ad a...

Voliere

Anneville-laan 101
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving VOLIERE, XIXc, zeshoekig gebouwtje van 6 ontschorste boompalen; daartussen bakstenen muurtjes, witgeverfd; overstekend rieten ..

Hek

Anneville-laan 101
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving HEK bestaande uit ingangshek moestuin. Twee eenvoudige lage hekvleugels, XIXc, als ingang naar de voormalige moestuin; ronde ..

Schuur

Anneville-laan 101
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving SCHUUR, XIXd; bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond; één bouwlaag onder wolfdak met grijze pannen; in midden van lan..

Tuinsieraden

Anneville-laan 101
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving TUINSIERADEN bestaande uit: a. een stel zandstenen palen b. een vierkante natuurstenen piedestal c. een natuurstenen ornam..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landhuis in Ulvenhout AC

Foto's (2)