Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Ruurlo: Toegangsbrug in Ruurlo

Tuin Park Landgoed

Vordenseweg 2
7261LZ Ruurlo (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Huize Ruurlo: Toegangsbrug

Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSBRUG. De representatieve ingangspartij van Huis Ruurlo aan het voorplein wordt voorafgegaan door een uit rode baksteen opgetrokken brug met dubbele bogen, afgezet met hardstenen banden en sluitstenen, aan landzijde met natuurstenen bollen beëindigd. De brughoofden aan kasteelzijde zijn enigszins afgerond en omsluiten op die manier de trappen naar het onderhuis, die zich ter weerszijden van de trap naar de hoofdingang bevinden. Een ornamentele smeedijzeren balustrade begeleid het brugdek, dat met hardstenen platen geplaveid is. De brug dateert uit de 18de eeuw. Tegen de bogen van de brug zijn de jaartallen Anno 1708 en 1771 aangebracht. Waardering De TOEGANGSBRUG behorende tot de historische buitenplaats Ruurlo is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de ornamentele waarde; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie tot de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529505
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Ruurlo
Ruurlo in 2010 (achterkant). Afbeelding onder, Ruurlo omstreeks 1870 door Jacobus Craandijk (voorkant)
Ruurlo in 2010 (achterkant). Afbeelding onder, Ruurlo omstreeks 1870 door Jacobus Craandijk (voorkant)
Locatie Ruurlo, Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen - natuursteen
Eigenaar Hans Melchers
Huidige functie Museum
Gebouwd in voor 1326
Gebouwd door onbekend
Monumentnummer  529502
Bijzonderheden onderdeel van de landgoederenzone Baakse Beek
Het kasteel (1870)
Het kasteel (1870)

Huis Ruurlo is een kasteel en landgoed in de gemeente Berkelland, zuidelijk gelegen van het dorp Ruurlo, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is onderdeel van een sinds 2008 aangewezen, en sinds 2010 geregistreerd rijksbeschermd complex Historische Buitenplaats onder de naam Ruurlo. Het is onderdeel van de landgoederenzone Baakse Beek.

Geschiedenis

Kasteel Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren geweest.[1] Het kasteel werd tot de fusie met Borculo, Eibergen en Neede tot de gemeente Berkelland gebruikt als gemeentehuis van Ruurlo, na een restauratie begin jaren tachtig.

Verbouwingen

Doordat er in alle voorgaande eeuwen permanent aan het kasteel gebouwd werd, bestaat het gebouw uit een mengelmoes van bouwstijlen. Middeleeuws muurwerk bestaat nog, met name in de kelderverdieping. Bijna de gehele linkerkant van het huis is 16e-eeuws waarvan de grote vierkante toren in 1572 zijn huidige vorm kreeg. De "losse" toren aan de achterkant werd in de aanvang van de 17e eeuw bijgebouwd, waarvan de muur aan deze kant in de 19e eeuw van nieuwe geveltoppen werd voorzien. Belangrijke delen van het interieur stammen uit het door Arnold Joost van Keppel gebouwde Huis De Voorst die in de 19e eeuw naar Ruurlo werden overgebracht.

Vlak voor de restauratie van begin jaren tachtig was het kasteel de locatie voor de televisieserie 'De Zevensprong' naar het boek van Tonke Dragt. De VVV in Ruurlo heeft nu ook een fietstocht door het dorp georganiseerd met "de Zevensprong" als thema. Het "Jonker Joostpad" is een andere wandel/fietstocht rond het kasteel, waarin Joost van Heeckeren, jonkertje en kasteelheer uit de 16e eeuw, vertelt over het plaatselijk erfgoed. Het kasteel is een populaire locatie om te trouwen. In 2003 is naast het kasteel de oranjerie uit 1879 herbouwd die dienstdoet als theehuis, en voor speciale gelegenheden wordt verhuurd.

Museum

De huidige eigenaar, Hans Melchers, heeft in 2017 zijn plannen gerealiseerd om in het kasteel een Carel Willinkmuseum met schilderijen van Carel Willink te vestigen. Dit is de tweede locatie van Museum MORE. Kasteel Ruurlo is sinds 27 juni 2017 geopend voor het publiek.Monumenten in de buurt van Huize Ruurlo: Toegangsbrug in Ruurlo

Huize Ruurlo: Hoofdgebouw

Vordenseweg 2
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW HUIS RUURLO (Ruurlo). Huis Ruurlo is een geheel omgracht, onderkelderd, rood bakstenen gebouw dat van..

Huize Ruurlo: Koetshuis

Vordenseweg 2a
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Volgens tekeningen van J. de Beijer uit het midden van de 18de eeuw stonden er destijds twee bouwhuiz..

Huize Ruurlo: Zonnewijzer

Vordenseweg 2
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 5: ZONNEWIJZER OP BASEMENT In het noordelijk deel van het park staat een smeedijzeren zonnewijzer op een hardstenen..

Dubbele watermolen (zonder waterrad)

Vordenseweg 2
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 6a, 6b en 6c: WATERMOLENCOMPLEX, bestaande uit twee molenhuizen en een stuw Ten zuidwesten van het hoofdgebouw ligt..

Huize Ruurlo: Historische stuw

Vordenseweg 2
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 13 HISTORISCHE STUW. In de omgrachting aan de westkant van het kasteel ligt onder de brug een stuw uit 1878. Een o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Ruurlo: Toegangsbrug in Ruurlo