Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Ruurlo: Koetshuis in Ruurlo

Kasteel Buitenplaats

Vordenseweg 2 a
7261LZ Ruurlo (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Huize Ruurlo: Koetshuis

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Volgens tekeningen van J. de Beijer uit het midden van de 18de eeuw stonden er destijds twee bouwhuizen op traditionele wijze ter weerszijden van het voorplein. Tegenwoordig is aan de zuidzijde van het plein nog een voormalig koetshuis aanwezig, dat van latere datum is (1816: eerste steen). Ten behoeve van de herbestemming tot gemeentewinkel (1984) is het interieur opnieuw ingedeeld. Bovendien zijn de grote inrijdeuren aan de voorzijde voorzien van glas. Het relatief grote, deels onderkelderde gebouw op rechthoekige plattegrond is opgetrokken uit rode baksteen en bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een omlopend schilddak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels worden verticaal geleed door gemetselde lisenen. In het koetshuis waren oorspronkelijk twee dienstwoningen (oost en west) en een koets- en paardenstalling (midden) ondergebracht. Deze functieverdeling is aan de buitenzijde nog herkenbaar. De voorgevel telt vijf vensterassen met een terugliggende middenpartij, waarin drie dubbele inrijdeuren met getoogde bovenzijde zijn opgenomen. De middenpartij wordt geflankeerd door schuifvensters in empirestijl. Op de verdieping tweelichten, op het niveau van het souterrain eenvoudige vensters van verschillende vorm. De oostelijke en westelijke eindgevel vormden de voorgevels van de dienstwoningen. Deze gevels zijn drie vensterassen breed, voorzien van een centrale deur met bovenlicht (voorafgegaan door een stoepje van enkele treden) en vensters als in de voorgevel. De achterzijde van het voormalige koetshuis spring over vier vensterassen fors uit. In de achtergevel vensters als aan de voorzijde en twee eenvoudige toegangsdeuren. Tegen de oostgevel twee marmeren piedestals. KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Ruurlo is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type - wegens de kenmerkende 19de-eeuwse vormgeving; - wegens de kenmerkende ligging aan het voorplein; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie tot de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529504
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Ruurlo
Ruurlo in 2010 (achterkant). Afbeelding onder, Ruurlo omstreeks 1870 door Jacobus Craandijk (voorkant)
Ruurlo in 2010 (achterkant). Afbeelding onder, Ruurlo omstreeks 1870 door Jacobus Craandijk (voorkant)
Locatie Ruurlo, Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen - natuursteen
Eigenaar Hans Melchers
Huidige functie Museum
Gebouwd in voor 1326
Gebouwd door onbekend
Monumentnummer  529502
Het kasteel (1870)
Het kasteel (1870)

Huis Ruurlo is een kasteel en landgoed in de gemeente Berkelland, zuidelijk gelegen van het dorp Ruurlo, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is onderdeel van een sinds 2010 geregistreerd rijksbeschermd complex Historische Buitenplaats.

Geschiedenis

Kasteel Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren geweest.[1] Vanaf de jaren '80 deed het dienst als gemeentehuis van Ruurlo. Vanwege de fusie met Borculo, Eibergen en Neede in 2005 verloor het zijn bestemming. In 2013 kocht Hans Melchers kasteel en landschapspark en liet het grondig restaureren. Vanaf 2017 maakt het deel uit van museum MORE.

Verbouwingen

Doordat er in alle voorgaande eeuwen permanent aan het kasteel gebouwd werd, bestaat het gebouw uit een mengelmoes van bouwstijlen. Middeleeuws muurwerk bestaat nog, met name in de kelderverdieping. Bijna de gehele linkerkant van het huis is 16e-eeuws waarvan de grote vierkante toren in 1572 zijn huidige vorm kreeg. De "losse" toren aan de achterkant werd in de aanvang van de 17e eeuw bijgebouwd, waarvan de muur aan deze kant in de 19e eeuw van nieuwe geveltoppen werd voorzien. Belangrijke delen van het interieur stammen uit het door Arnold Joost van Keppel gebouwde Huis De Voorst die in de 19e eeuw naar Ruurlo werden overgebracht.

Vlak voor de restauratie van begin jaren tachtig was het kasteel de locatie voor de televisieserie 'De Zevensprong' naar het boek van Tonke Dragt. De VVV in Ruurlo heeft nu ook een fietstocht door het dorp georganiseerd met "de Zevensprong" als thema. Het "Jonker Joostpad" is een andere wandel/fietstocht rond het kasteel, waarin Joost van Heeckeren, jonkertje en kasteelheer uit de 16e eeuw, vertelt over het plaatselijk erfgoed. Het kasteel is een populaire locatie om te trouwen. In 2003 is naast het kasteel de oranjerie uit 1879 herbouwd die dienstdoet als theehuis, en voor speciale gelegenheden wordt verhuur.

Vanaf 2013 werd zowel kasteel als landschapspark grondig verbouwd. Er werd een nieuwe brug gelegd over het water naar de ingang van het kasteel. De houten vloeren van de zalen weerspiegelen de plafondschilderingen. Sommige bintschilderingen op de bovenste verdieping zijn nog origineel.

Museum

De huidige eigenaar, Hans Melchers, heeft in 2017 zijn plannen gerealiseerd om in het kasteel een Carel Willinkmuseum met schilderijen van Carel Willink te vestigen. Dit is de tweede locatie van Museum MORE. Kasteel Ruurlo is sinds 27 juni 2017 geopend voor het publiek.


Monumenten in de buurt van Huize Ruurlo: Koetshuis in Ruurlo

Dubbele watermolen (zonder waterrad)

Vordenseweg 2
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 6a, 6b en 6c: WATERMOLENCOMPLEX, bestaande uit twee molenhuizen en een stuw Ten zuidwesten van het hoofdgebouw ligt..

Huize Ruurlo: Toegangsbrug

Vordenseweg 2
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSBRUG. De representatieve ingangspartij van Huis Ruurlo aan het voorplein wordt voorafgegaan door een uit ..

Huize Ruurlo: Hoofdgebouw

Vordenseweg 2
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW HUIS RUURLO (Ruurlo). Huis Ruurlo is een geheel omgracht, onderkelderd, rood bakstenen gebouw dat van..

Huize Ruurlo: Zonnewijzer

Vordenseweg 2
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 5: ZONNEWIJZER OP BASEMENT In het noordelijk deel van het park staat een smeedijzeren zonnewijzer op een hardstenen..

Huize Ruurlo: Historische stuw

Vordenseweg 2
Ruurlo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving onderdeel 13 HISTORISCHE STUW. In de omgrachting aan de westkant van het kasteel ligt onder de brug een stuw uit 1878. Een o..

Kaart & Routeplanner