Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Neubourg: historische tuin- en parkaanleg in Gulpen

Tuin Park Landgoed

Riehagervoetpad 1
6271PL Gulpen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg


Beschrijving van Kasteel Neubourg: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG vormt een ensemble van groene accenten waarin verschillende geledingen te herkennen zijn. De Engelse tuin- en parkaanleg ter weerszijden van de Gulp, beplant met beuken en groepen naaldhout, is in 1838 aangelegd door architect M.F. Weyhe uit Duü¿sseldorf en vervolgens gewijzigd door tuinarchitect L. Fuchs in 1856. Fuchs voorzag in een deeltuin in formele stijl met vormsnoei-elementen. De Gulp heeft een aftakking naar de gracht en passeert enkele (....) moderne bruggetjes en verbreedt zich bij een stuw met cascade tot een vijver. De Gulp fungeert vanaf verschillende punten als blikvanger. Ten noordoosten van de Engelse tuin bevindt zich een gedeelte in geometrische stijl dat wordt gevormd door een pad in de vorm van een cirkel met ingeschreven cirkel waarop vier paden uitkomen, in het midden ligt een ronde vijver. Vroeger was hier de moestuin, tegenwoordig is dit deel met eenvoudige parterres ingedeeld. Aan de westkant van het kasteel is een vierkante moestuin die aan noord- en westzijde met een tuinmuur in baksteen en mergel besloten is; middenin de moestuin is een restant van een rond waterbassin (nog van de oude aanleg aanwezig, op enige afstand ten zuiden van het paviljoen. Voorts is hier het restant van een langgerekte smalle vijver (noord-zuid), ook van de oude aanleg. Een oprijlaan beplant met eik en linde verbindt de rijksweg (uit 1825) met de poort in de noordvleugel van de eerste bouwhoeve of voorburcht; deze laan bleef behouden uit een eerdere, klassicistische aanleg. Hetzelfde geldt voor een tweede oprijlaan (Riehagervoetpad) die haaks op de eerste staat en van oost naar west loopt en in 1951 is beplant met beuken. Het Riehagervoetpad loopt door in westelijke richting. Vanuit het kasteel richting Pesaken zijn er in westelijke richting zichtassen tot het hoogste gedeelte van de helling; tussen de licht glooiende gronden en open ruimten zijn eveneens zichtlijnen naar het kasteel. De Gulp gaat aan de westzijde van de buitenplaats over in een meander. Aan de westelijke begrenzing van het gebied is een zij-ingang en verder noordwaarts een wandelpad door het weiland. Dit pad sluit aan op de weg Osebos, die weer aansluit op de Rijksweg. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Kasteel Neubourg is van algemeen belang op basis van: - de betekenis voor de geschiedenis van de tuin- en landschapskunst; - de ouderdom; - de gaafheid op zowel hoofdlijnen als details; - het totale ensemble dat garant staat voor een rijk en gevarieerd scala aan historische ervarings- en belevingsmomenten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529500
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Neubourg: historische tuin- en parkaanleg in Gulpen

Kasteel Neubourg: hardstenen hekpijlers met hekwerk en tuinmuur

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TWEE HARDSTENEN HEKPIJLERS MET AANGRENZEND HEKWERK EN TUINMUUR WAARTEGEN EEN KENNEL EN EEN KAS ZIJN GEBOUWD. De hekpijlers b..

Kasteel Neubourg: voorburcht/eerste bouwhoeve

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving EERSTE BOUWHOEVE OF VOORBURCHT. Deze bouwhoeve of voorburcht is ten noorden van het hoofdgebouw gesitueerd, omgracht en naar ..

Kasteel Neubourg: achtzijdig tuinpaviljoen

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving ACHTZIJDIG TUINPAVILJOEN BIJ DE MOESTUIN. Het tuinpaviljoen in de stijl van de Maaslandse Renaissance uit het eerste kwart va..

Kasteel Neubourg: tuinmuur ten noorden kasteel

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving De TUINMUUR TEN NOORDEN VAN HET KASTEEL. De tuinmuur is enkele tientallen meters lang, in hoogte variërend van manshoog tot ..

Kasteel Neubourg: tweede bouwhoeve

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TWEEDE BOUWHOEVE. Deze bouwhoeve is gesitueerd aan de westzijde van het hoofdgebouw, omgracht en met een U-vormige plattegron..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Neubourg: historische tuin- en parkaanleg in Gulpen

Foto's (4)