Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vilsteren: huis van de werkbaas in Vilsteren

Kasteel Buitenplaats

Borrinkdijk 1
7734PH Vilsteren (gemeente Ommen)
Overijssel

Bouwjaar: 1904 (jaartalsteen)


Beschrijving van Vilsteren: huis van de werkbaas

Omschrijving onderdeel 15: HUIS VAN DE WERKBAAS. Van oorsprong een dienstwoning voor de werkbaas, in 1904 gebouwd (jaartalsteen) en behorend bij het huis Vilsteren. Het pand ligt teruggerooid ten opzichte van de Borrinkdijk op een rechthoekige plattegrond. De woning is opgetrokken van baksteen en staat onder een zadeldak, gedekt met muldepannen. Fraai gefiguurzaagde windveren langs de dakrand. Bord met 'De Werkbaas' in geveltop. Symmetrisch ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen waarvan de middelste tussen twee lisenen. De entree ligt in een ondiep portiek met getoogde afsluiting. De getoogde vensters aan weerszijden van de ingang en op de zolderverdieping hebben een gedeeld bovenlicht. Om de bovenlichten van de vensters gemetselde lijsten van gele baksteen evenals om de driehoekige spaarvelden ter weerszijden van het zoldervenster. Tussen de vensters en op de verdieping sierankers. Waardering Het HUIS VAN DE WERKBAAS behorend tot de historische buitenplaats Vilsteren, is van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de voormalige functie en de relatie tot het huis Vilsteren; - wegens de situering nabij het huis Vilsteren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529485
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vilsteren: huis van de werkbaas in Vilsteren

Vilsteren: historische tuin- en parkaanleg

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige tuin- en parkaanleg in landschapsstijl en formele stijl radiaalsg..

Vilsteren: koetshuis

Vilsterseweg 17
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 3: Voormalig KOETSHUIS. In 1886 werd dit gebouw neergezet door het echtpaar Wilhelmus Cremers en Johanna Helmich. H..

Vilsteren: koestal

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 4: KOESTAL. KOESTAL van omstreeks 1900 opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint, onder een m..

Vilsteren: hooischuur

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 5: HOOISCHUUR. Ten oosten van het koetshuis en de koestal staat een 20ste-eeuwse HOOISCHUUR, bestemd voor de opslag ..

Vilsteren: wagenloods

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 6: WAGENLOODS. In het verlengde van de koestal ligt een WAGENLOODS annex houtloods van zes vakken breed uit 1885. De..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vilsteren: huis van de werkbaas in Vilsteren

Foto's (3)