Vilsteren: koepel in Vilsteren

Vilsterseweg 16
7734PD Vilsteren (gemeente Ommen)

Bouwjaar: ca. 1920

Beschrijving van Vilsteren: koepel

Omschrijving onderdeel 12: KOEPEL. Rond 1920 gebouwde KOEPEL behorend bij Huis Vilsteren. De koepel ligt circa een kilometer noordelijk van het huis Vilsteren, net niet in de as van het huis. De koepel staat op een oude rivierduin van een inmiddels dode rivierarm van de Vecht en vervangt een exemplaar uit 1854 dat op zijn beurt de opvolger van een houten koepel op die plaats was. Halfrond bouwwerk met witgepleisterde bakstenen gevel onder een rietgedekt, overstekend dak. De open zijde is naar het zuiden gericht en heeft aan beide zijden een pilaar op vierkante grondslag met eenvoudige kapitelen. De dakrand wordt afgesloten door windveren met zaagtand. De vloer heeft een klinkerbestrating, langs de binnenwanden van de koepel is een halfronde houten bank geplaatst. Waardering De KOEPEL, behorend tot de historische buitenplaats Vilsteren, is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de relatie met het huis en de buitenplaats Vilsteren; - als type; - vanwege de beeldbepalende ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)