Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vilsteren: hermitage in Vilsteren

Kasteel Buitenplaats

Vilsterseweg 16
7734PD Vilsteren (gemeente Ommen)
Overijssel

Bouwjaar: 1846


Beschrijving van Vilsteren: hermitage

Omschrijving onderdeel 11: HERMITAGE. Op een heuvel in de Haksbelten ligt aan de rondwandeling door de Gernerbelten en bij de Rododendronvallei een uit stammetjes en vlechtwerk samengestelde HERMITAGE. Voor het eerst staat dit bouwwerk aangegeven op de TMK van 1846. Bouwwerk op rechthoekige plattegrond onder een rieten dak met aan drie zijden een schild tegen een puntgevel aan de voorzijde. Tegen de voorgevel met vlechtwerk een hartvormig schild met de spreuk ' Contritum et humiliatum deus non despicies'. Indeling met voor en achterstuk, gescheiden door een lage wand van vlechtwerk, met een deur. De inwendige constructie is van boomstammetjes samengesteld. Waardering De HERMITAGE, behorend tot de historische buitenplaats Vilsteren is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het type; - vanwege de ligging; - vanwege de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529483
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vilsteren: hermitage in Vilsteren

Vilsteren: historische tuin- en parkaanleg

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige tuin- en parkaanleg in landschapsstijl en formele stijl radiaalsg..

Vilsteren: koetshuis

Vilsterseweg 17
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 3: Voormalig KOETSHUIS. In 1886 werd dit gebouw neergezet door het echtpaar Wilhelmus Cremers en Johanna Helmich. H..

Vilsteren: koestal

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 4: KOESTAL. KOESTAL van omstreeks 1900 opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint, onder een m..

Vilsteren: hooischuur

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 5: HOOISCHUUR. Ten oosten van het koetshuis en de koestal staat een 20ste-eeuwse HOOISCHUUR, bestemd voor de opslag ..

Vilsteren: wagenloods

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 6: WAGENLOODS. In het verlengde van de koestal ligt een WAGENLOODS annex houtloods van zes vakken breed uit 1885. De..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vilsteren: hermitage in Vilsteren