Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vilsteren: moesstuin en tuinmanswerkplaats in Vilsteren

Kasteel Buitenplaats

Vilsterseweg 16
7734PD Vilsteren (gemeente Ommen)
Overijssel

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Vilsteren: moesstuin en tuinmanswerkplaats

Omschrijving onderdeel 7: MOESTUINMUUR met TUINMANSWERKPLAATS. Vanaf 1783 lag rond het hof bij het huis een MOESTUINMUUR. In het midden van de noordmuur was een koepel opgenomen. Op deze koepel was een van de zeven zichtassen van de Zeven Allee├źn gericht. Deze werd in 1864 afgebroken. Bij vergroting van de tuin in 1885 met de Alenplaats tot afzonderlijke moestuin werd de noordelijke moestuinmuur doorgetrokken in oostelijke richting tot het erf van boerderij Buitink. In de hoek werd een werkplaats voor de tuinman gebouwd. Aan de westelijke grens werd de tuin met een houten schutting afgesloten die liep vanaf de noordmuur (thans van steen). Bakstenen moestuinmuren tussen pijlertjes. Getoogde doorgangen; naast het huis een jonger muurdeel met toegang tussen pijlers met bol. Aan de koestalzijde (oost) in de muur hekpijlers met ijzeren hekvleugels ertussen. Spalierlatten aan de muren in tweede tuin. In de tweede moestuin in de noordoosthoek van de muur een TUINMANSWERKPLAATS. Gebouwtje van een bouwlaag met zadeldak tussen tuitgevels, gebouwd bij uitbreiding van de moestuin (1885). Deur onder rechte strek en roedevenster onder getoogde strek. Waardering De MOESTUINMUUR MET TUINMANSWERKPLAATS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het type; - vanwege de beeldbepalende ligging; - vanwege de visuele en functionele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529480
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vilsteren: moesstuin en tuinmanswerkplaats in Vilsteren

Vilsteren: historische tuin- en parkaanleg

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige tuin- en parkaanleg in landschapsstijl en formele stijl radiaalsg..

Vilsteren: koetshuis

Vilsterseweg 17
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 3: Voormalig KOETSHUIS. In 1886 werd dit gebouw neergezet door het echtpaar Wilhelmus Cremers en Johanna Helmich. H..

Vilsteren: koestal

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 4: KOESTAL. KOESTAL van omstreeks 1900 opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint, onder een m..

Vilsteren: hooischuur

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 5: HOOISCHUUR. Ten oosten van het koetshuis en de koestal staat een 20ste-eeuwse HOOISCHUUR, bestemd voor de opslag ..

Vilsteren: wagenloods

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 6: WAGENLOODS. In het verlengde van de koestal ligt een WAGENLOODS annex houtloods van zes vakken breed uit 1885. De..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vilsteren: moesstuin en tuinmanswerkplaats in Vilsteren