Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vilsteren: koestal in Vilsteren

Boerderij

Vilsterseweg 16
7734PD Vilsteren (gemeente Ommen)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Vilsteren: koestal

Omschrijving onderdeel 4: KOESTAL. KOESTAL van omstreeks 1900 opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint, onder een met grijze Hollandse pannen gedekt, aan de achterzijde afgewolfd, zadeldak. Noordgevel met licht getoogde baander onder een dito strek, geflankeerd door getoogde stalramen en -deuren. Boven de baander is een hooiluik geplaatst; in de top een roosvenster. Zijgevels met mestluiken waartussen halfronde vensters en waarboven ronde gietijzeren stalvensters en een rechtgesloten baander. In de zuidgevel bevindt zich een licht getoogde baander, twee rondboogvormige stalvensters en een hooiluik met de kleuren van Vilsteren In het interieur is de groep dichtgegooid. De constructie van de stal bestaat uit dekbalkgebinten met oudere (vroeg 19de-eeuwse) staanders met gaatjes links en gehakte merken rechts. Waardering De KOESTAL, behorend tot de historische buitenplaats Vilsteren, is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het type; - als onderdeel van een buitenplaats met hoge ensemblewaarden; - vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp; - vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529477
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vilsteren: koestal in Vilsteren

Vilsteren: historische tuin- en parkaanleg

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige tuin- en parkaanleg in landschapsstijl en formele stijl radiaalsg..

Vilsteren: koetshuis

Vilsterseweg 17
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 3: Voormalig KOETSHUIS. In 1886 werd dit gebouw neergezet door het echtpaar Wilhelmus Cremers en Johanna Helmich. H..

Vilsteren: hooischuur

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 5: HOOISCHUUR. Ten oosten van het koetshuis en de koestal staat een 20ste-eeuwse HOOISCHUUR, bestemd voor de opslag ..

Vilsteren: wagenloods

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 6: WAGENLOODS. In het verlengde van de koestal ligt een WAGENLOODS annex houtloods van zes vakken breed uit 1885. De..

Vilsteren: moesstuin en tuinmanswerkplaats

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 7: MOESTUINMUUR met TUINMANSWERKPLAATS. Vanaf 1783 lag rond het hof bij het huis een MOESTUINMUUR. In het midden van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vilsteren: koestal in Vilsteren