Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vilsteren: koetshuis in Vilsteren

Kasteel Buitenplaats

Vilsterseweg 17
7734PD Vilsteren (gemeente Ommen)
Overijssel

Bouwjaar: 1886
Architect: J. Grootter en J. Bijvang


Beschrijving van Vilsteren: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3: Voormalig KOETSHUIS. In 1886 werd dit gebouw neergezet door het echtpaar Wilhelmus Cremers en Johanna Helmich. Het gebouw waarin paardenstal, koetshuis, melkkelder, karnhuis, mangel- en knechtenkamer waren ondergebracht en aan de zuidkant een oranjerie, was een ontwerp van J. Grootter te Zwolle en J. Bijvang te Dalfsen. Het gebouw van een bouwlaag en een kap is opgetrokken in rode machinale baksteen onder een afgeknot, met grijze Hollandse pannen gedekt schilddak. De enkele en samengestelde vensters hebben een roedeverdeling en worden afgesloten door een uitgemetselde korf- of liggende ellipsboog met aanzet- en sluitstenen en siermetselwerk in de boogtrommel. De noordgevel heeft een licht risalerende middenpartij, eindigend in een in- en uitzwenkende geveltop met siermetselwerk; in de geveltop een venster geflankeerd door rondboogvormige nissen. In de gevel zijn een deur met bovenlicht, een grote en een kleine vensterpartij geplaatst. De oostelijke gevel met vensters, een deur met bovenlicht en een baander met ijzerbeslag, gietijzeren decoraties in de bovenlichten en de wapens Cremers en Helmich boven de deur in de sluitsteen. Op het dak staan houten dakkapellen onder rondbogen met houten luiken. Afgezien van de dakkapellen is de rechter zijgevel vrijwel identiek aan deze. De indeling van de zuidgevel is identiek aan de voorgevel. In het inwendige is de betegelde paardenstal met vijf stands en gietijzeren palen nog aanwezig. Klinkers op de vloer en pomp tegen de westgevel. Houten plafond van schroten. De ruimte voor de koetsen is herkenbaar maar verbouwd. Waardering Het voormalig KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats Vilsteren is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het type; - als onderdeel van een buitenplaats met hoge ensemblewaarden; - vanwege de architectuur in harmonie met het hoofdgebouw; - vanwege de bewaard gebleven interieur-onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529476
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vilsteren: koetshuis in Vilsteren

Vilsteren: historische tuin- en parkaanleg

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige tuin- en parkaanleg in landschapsstijl en formele stijl radiaalsg..

Vilsteren: koestal

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 4: KOESTAL. KOESTAL van omstreeks 1900 opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint, onder een m..

Vilsteren: hooischuur

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 5: HOOISCHUUR. Ten oosten van het koetshuis en de koestal staat een 20ste-eeuwse HOOISCHUUR, bestemd voor de opslag ..

Vilsteren: wagenloods

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 6: WAGENLOODS. In het verlengde van de koestal ligt een WAGENLOODS annex houtloods van zes vakken breed uit 1885. De..

Vilsteren: moesstuin en tuinmanswerkplaats

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 7: MOESTUINMUUR met TUINMANSWERKPLAATS. Vanaf 1783 lag rond het hof bij het huis een MOESTUINMUUR. In het midden van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vilsteren: koetshuis in Vilsteren

Foto's (1)