Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmuur met balustrade in Akkrum

Tuin Park Landgoed

Heechein 5
8491EL Akkrum (gemeente Boarnsterhim)
Friesland

Bouwjaar: 1929
Architect: SF. Hoekstra


Beschrijving van Tuinmuur met balustrade

Inleiding TUINMUUR MET BALUSTRADE, ontworpen door architect SF. Hoekstra te Akkrum en behorende bij het door hem ontworpen complex Welgelegen (1927-1929). De tuinmuur staat op de bestaande grondslag van de hoge tuinmuur waarachter eertijds het in de 18de eeuw afgebroken buitenhuis met wandeltuin, vijvers en hoog geboomte schuilging. Omschrijving Lage muur, steens gemetseld in bruine baksteen in Noors verband met diepe lintvoeg en platvolle stootvoeg; op de rollaag een contemporaine balustrade van ijzeren hoekprofielen gelast op cirkels; de hoeken zijn op regelmatige afstanden ingesneden. Ongeveer halverwege de muur een breed ijzeren toegangshek met twee vleugels. Bij het toegangshek op de hoek en bij de aansluiting op de betonmuur op de grens met het kerkterrein is de tuinmuur anderhalfsteens en hoger gemetseld. Waardering Tuinmuur van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bij het hoofdgebouw passende vormgeving; - vanwege de visuele en functionele relatie met de overige onderdelen van het complex; - vanwege de hoge mate van gaafheid; - als opmerkelijke afscheiding tussen de particuliere ruimte van het complex Welgelegen en de openbare ruimte van het Heechein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529459
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinmuur met balustrade in Akkrum

Zonnewijzer met voetstuk

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding ZONNEWIJZER met VOETSTUK, 18de-eeuws en thans deel uitmakend van het complex Welgelegen dat bij testament werd gesticht door Sus..

Betonmuur

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding BETONMUUR van omstreeks 1900, gelegen op de oostelijke grens van het kerkterrein en dat van het complex Welgelegen. De muur vorm..

Welgelegen, theekoepel

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding THEEKOEPEL, 18de-eeuws, thans deel uitmakend van het complex Welgelegen dat bij testament werd gesticht door Suster van der Vegt ..

Welgelegen

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding WOONGEBOUW Welgelegen uit 1927-1929, behorende tot het complex van die naam dat bij testament werd gesticht door Suster van der V..

Welgelegen, tuin en tuinmuur

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding TUIN behorende bij het complex Welgelegen uit 1927-1929 dat bij testament werd gesticht door Suster van der Vegt (¿ 1924) en bes..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmuur met balustrade in Akkrum