Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zonnewijzer met voetstuk in Akkrum

Tuin Park Landgoed

Heechein 5
8491EL Akkrum (gemeente Boarnsterhim)
Friesland

Bouwjaar: 18e eeuw 1800 18e eeuw


Beschrijving van Zonnewijzer met voetstuk

Inleiding ZONNEWIJZER met VOETSTUK, 18de-eeuws en thans deel uitmakend van het complex Welgelegen dat bij testament werd gesticht door Suster van der Vegt (¿ 1924). Het complex is in de jaren 1928-1929 aangelegd op een perceel dat eertijds de wandeltuin met vijvers en monumentaal geboomte van een buitenhuis met theekoepel was. Het huis werd in de 18de eeuw gesloopt. De 18de-eeuwse zonnewijzer en de eveneens 18de-eeuwse theekoepel bleven bewaard. Omschrijving Equatoriale zonnewijzer op stenen voet. De zonnewijzer bestaat uit verschillende ringen met op de breedste (de equator) de uuraanduiding; een dunne naald geeft de tijd aan. De natuurstenen voet is barok versierd. Waardering ZONNEWIJZER met VOETSTUK van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functie; - vanwege de herinnering aan de vroegere wandeltuin waarin de zonnewijzer eertijds een plaats had; - vanwege de nieuwe in 1928-1929 ontstane relatie met het complex Welgelegen; - vanwege de visuele en functionele relatie met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529458
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zonnewijzer met voetstuk in Akkrum

Tuinmuur met balustrade

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding TUINMUUR MET BALUSTRADE, ontworpen door architect SF. Hoekstra te Akkrum en behorende bij het door hem ontworpen complex Welgeleg..

Betonmuur

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding BETONMUUR van omstreeks 1900, gelegen op de oostelijke grens van het kerkterrein en dat van het complex Welgelegen. De muur vorm..

Welgelegen, theekoepel

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding THEEKOEPEL, 18de-eeuws, thans deel uitmakend van het complex Welgelegen dat bij testament werd gesticht door Suster van der Vegt ..

Welgelegen

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding WOONGEBOUW Welgelegen uit 1927-1929, behorende tot het complex van die naam dat bij testament werd gesticht door Suster van der V..

Welgelegen, tuin en tuinmuur

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding TUIN behorende bij het complex Welgelegen uit 1927-1929 dat bij testament werd gesticht door Suster van der Vegt (¿ 1924) en bes..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zonnewijzer met voetstuk in Akkrum