Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof te Dieren, IJskelder in Dieren

Tuin Park Landgoed

Arnhemsestraatweg 10
6953AX Dieren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Hof te Dieren, IJskelder

Omschrijving IJSKELDER. Bakstenen ijskelder uit 1870 op cirkelvormige grondslag met puntig koepelgewelf boven een ronde put. De diameter van de kelder is ca. 6 meter en de diepte van de put is ca. 4 meter beneden de bodem van het toegangsportaal. Het gewelf is versterkt met kruisribben, die boven in de top samenkomen in een vierkant, waarin in het hart van de kelder een haak gemetseld is. Centraal in de driehoekige voor(N-)zijde, waarvan de hoeken recht zijn afgeschuind, de getoogde ingang (zonder deur). Afgezien van deze gevel is de kelder geheel opgenomen in een aarden heuvelpartij. Waardering IJSKELDER behorend tot de historische buitenplaats Hof te Dieren van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de ligging bij de vijver en de Koningsmuur - wegens de functionele en visuele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529444
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Landhuis Hof te Dieren
Hof te Dieren voor de brand van 1795.
Hof te Dieren voor de brand van 1795.
Locatie Dieren (Rheden), Nederland
Algemeen
Kasteeltype landhuis
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Stichting Twickel
Huidige functie landgoed
Gebouwd in ca. 1820
Gebouwd door Maria Cornelia gravin van Wassenaer Obdam (van Twickel)
Gesloopt in 1945 afgebrand
Monumentnummer  42122
Bijzonderheden Parkbos is vrij toegankelijk

Het Hof te Dieren is een landgoed en een voormalig kasteel gelegen ten zuidwesten van Dieren, gemeente Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

De vroegste vermelding van Dieren, toen het Hof in zijn latere vorm nog niet bestond, stamt uit 838 als Theothorne. Adela van Hamaland en haar tweede echtgenoot graaf Balderik hadden hier rond het jaar 1000 bezittingen. Keizer Frederik I van Hohenstaufen schonk het goed in 1168 aan Engelbert I van Berg.

In 1647 kocht Willem II van Oranje het goed van de Duitse Orde, dat in 1249 hier een Commanderij gevestigd had. Vervolgens liet Stadhouder-koning Willem III het middeleeuwse huis tussen 1679 en 1684 verbouwen tot zijn favoriete jachtslot dat bekend werd als Hof te Dieren. Er kwam ook een formele mathematisch aangelegde tuin met terrassen, vijvers, grotten en fonteinen. De Oranjes lieten een uitgestrekte wildbaan afrasteren die verschillende bossen van de Veluwezoom omvatte. Als gevolg van krijgshandelingen bij de opmars van het Franse leger in 1795 brandde het huis volledig af. Omstreeks 1820 werd op dezelfde plek een nieuw landhuis gebouwd. Dat gebeurde in opdracht van Marie Cornélie, gravin van Wassenaer Obdam. Het had een paleisachtige allure.

Sinds 1820 is het 1000 hectare grote landgoed nauw verbonden met bezittingen van het geslacht Twickel. Het park rondom het landhuis werd in Engelse landschapsstijl aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitect J.D. Zocher jr.. In 1877 bracht Eduard Petzold er enige veranderingen in aan.

Het 19e-eeuwse huis werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1965 werd de ruïne ten slotte gesloopt. In het park van het verdwenen huis staat de vroegere tuinmanswoning, een ontwerp in cottagestijl van de Engelse architect Weatherley en gebouwd in 1903. Bijzonder is de tuinmuur uit 1885 om het park. Deze muur is voorzien van een spouw die zonnewarmte vasthoudt zodat het leifruit beter kan gedijen. Er zijn buizen gevonden waarmee waarschijnlijk zelfs warme lucht in de muur gepompt kon worden, mogelijk werd de muur kunstmatig opgewarmd bij dreigende nachtvorst. Een deel van het 1000 hectare grote gebied wordt sinds 2004 als wijngaard gebruikt, het is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland.

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Hof te Dieren in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 136

Monumenten in de buurt van Hof te Dieren, IJskelder in Dieren

Hof te Dieren, Koningsmuur

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving KONINGSMUUR tussen park en openbare weg. Paarse bakstenen muur, die het Hof te Dieren naar de Arnhemsestraatweg en de Doesbur..

Hof te Dieren, Muur in park

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving MUUR in park. Rode bakstenen door ezelsrug bekroonde muur met recht verloop. De muur, die aan weerszijden van hoekpenanten me..

Hof te Dieren, Houten schuur

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschriving SCHUUR. Houten (verticale delen) 19de-eeuwse schuur op rechthoekige rode bakstenen voeting op rechthoekige grondslag met een k..

Hof te Dieren, Stuw

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving STUW in buitengracht. In de buitengracht ligt een gemetselde bakstenen stuw met een lager middengedeelte (overlaat) waarmee h..

Hof te Dieren, cascades

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving A. CASCADE bij boogbrug naar de grote vijver (onderdeel 6). Bij de brug ligt een kleine cascade van veldkeien, die het geluid..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hof te Dieren, IJskelder in Dieren

Foto's (2)