Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof te Dieren, Bombergse Huis in Dieren

Kasteel Buitenplaats

Arnhemsestraatweg 12
6953AX Dieren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Hof te Dieren, Bombergse Huis

Omschrijving BOMBERGSE HUIS. Deels onderkelderd in rode baksteen opgetrokken gebouw op langwerpig rechthoekige grondslag onder met rode pannen gedekt schilddak. Het gebouw, dat verschillende functies heeft gehad en bekend staat onder de naam Bombergse Huis, dateert in oorsprong uit de 17de eeuw. Op de 'Caarte van Dieren' uit 1654 door Nicolaes van Geelkercken is ongeveer ter plekke van het Bombergse huis een woning aangeduid. Voorts is het huis getekend op een gezicht op Hof te Dieren uit 1743 door Jan de Beijer. Voor(noordwest-)gevel: in drie traveeën gelede gevel, waarvan de middelste travee, die het veruit het breedst is, iets terugspringt. Aan de linkerzijde van de linker travee een van dubbele luiken voorzien venster en rechts hiervan een deur met 6-ruits bovenlicht, die door een gele bakstenen bordes van twee treden wordt voorafgegaan. De deur geeft toegang tot een erachter gelegen voormalige woning of gelagkamer, die ca. 35 centimeter hoger ligt ten aanzien van de ruimten rechts hiervan en die aan de achterzijde van een met een tongewelf overwelfde kelder is voorzien. Centraal in de middentravee een dubbele staldeur, links hiervan een venster met luik en rechts in de muur een getoogde opening met restant van een verwarmingssysteem. Op de eerste verdieping even rechts van de loodlijn van de genoemde staldeur een dakkapel met luik en met een door rode pannen gedekt zadeldak. In de rechter travee een dubbele staldeur. Er is wel verondersteld, dat laatst genoemde deur toegang tot een oranjerie verleende. Zowel deze, als de recht er tegenover in de achtergevel gesitueerde dubbele staldeur zijn voor (voormalige) glaspartijen geplaatst. Ook de twee dubbele deuren aan de rechter gevel zijn voor glaspartijen geplaatst. Deze toegangen zijn niet oorspronkelijk, maar later ingebroken. Achtergevel: in drie traveeën gelede gevelpartij, waarvan de middelste travee zoals bij de voorgevel veruit het breedst is en ten aanzien van de zijtraveeën iets terugspringt. In de middelste travee aan de linker zijde een dubbele staldeur. Rechts hiervan een deur met bovenlicht met aansluitend een uitgebouwd salet onder met rode pannen gedekt lessenaarsdak met klein rechthoekig kozijn centraal aan de zuidoostzijde en deur aan de noordoostzijde. Aan de rechter zijde van de middelste travee een deur met 3-ruits bovenlicht. In de rechter travee een van dubbele luiken voorzien venster met eronder een keldervenster met diefijzers. Linkergevel: aan de linker zijde een keldervenster met diefijzers en rechts hiervan twee bouwsporen van dichtgemetselde deur- of vensterpartijen. Waardering BOMBERGSE HUIS, behorend tot de historische buitenplaats Hof te Dieren van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom - wegens de ligging - wegens de functionele en visuele relatie met de overigen onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529442
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Landhuis Hof te Dieren
Hof te Dieren voor de brand van 1795
Hof te Dieren voor de brand van 1795
Locatie Dieren (Rheden), Nederland
Algemeen
Kasteeltype landhuis
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Stichting Twickel
Huidige functie landgoed
Gebouwd in ca. 1820
Gebouwd door Maria Cornelia gravin van Wassenaer Obdam (van Twickel)
Gesloopt in 1945 afgebrand
Monumentnummer  42122
Bijzonderheden Parkbos is vrij toegankelijk
Hof te Dieren getekend in 1920 door Wolter te Riele
Hof te Dieren getekend in 1920 door Wolter te Riele

Het Hof te Dieren is een landgoed en een voormalig kasteel gelegen ten zuidwesten van Dieren, gemeente Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

De vroegste vermelding van Dieren, toen het Hof in zijn latere vorm nog niet bestond, stamt uit 838 als Theothorne. Adela van Hamaland en haar tweede echtgenoot graaf Balderik hadden hier rond het jaar 1000 bezittingen. Keizer Frederik I van Hohenstaufen schonk het goed in 1168 aan Engelbert I van Berg.

In 1647 kocht Willem II van Oranje het goed van de Duitse Orde, dat in 1249 hier een Commanderij gevestigd had. Vervolgens liet Stadhouder-koning Willem III het middeleeuwse huis tussen 1679 en 1684 verbouwen tot zijn favoriete jachtslot dat bekend werd als Hof te Dieren. Er kwam ook een formele mathematisch aangelegde tuin met terrassen, vijvers, grotten en fonteinen. De Oranjes lieten een uitgestrekte wildbaan afrasteren die verschillende bossen van de Veluwezoom omvatte. Als gevolg van krijgshandelingen bij de opmars van het Franse leger in 1795 brandde het huis volledig af. Omstreeks 1820 werd op dezelfde plek een nieuw landhuis gebouwd. Dat gebeurde in opdracht van Marie Cornélie, gravin van Wassenaer Obdam. Het had een paleisachtige allure.

Sinds 1820 is het 1000 hectare grote landgoed nauw verbonden met bezittingen van het geslacht Twickel. Het park rondom het landhuis werd in Engelse landschapsstijl aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitect J.D. Zocher jr.. In 1877 bracht Eduard Petzold er enige veranderingen in aan.

Het 19e-eeuwse huis werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1965 werd de ruïne ten slotte gesloopt. In het park van het verdwenen huis staat de vroegere tuinmanswoning, een ontwerp in cottagestijl van de Engelse architect Weatherley en gebouwd in 1903. Bijzonder is de tuinmuur uit 1885 om het park. Deze muur is voorzien van een spouw die zonnewarmte vasthoudt zodat het leifruit beter kan gedijen. Er zijn buizen gevonden waarmee waarschijnlijk zelfs warme lucht in de muur gepompt kon worden, mogelijk werd de muur kunstmatig opgewarmd bij dreigende nachtvorst. Een deel van het 1000 hectare grote gebied wordt sinds 2004 als wijngaard gebruikt, het is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland.

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Hof te Dieren in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 136Monumenten in de buurt van Hof te Dieren, Bombergse Huis in Dieren

Hof te Dieren, brug

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving BRUG. Rode bakstenen rondboogbrug met dam, met gebogen naar de uiteinden uitzwenkende, gemetselde borstweringen. Aan de boven..

Hof te Dieren, Tuinmanswoning: Groningse Huis

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving TUINMANSWONING (Groningse huis) uit 1903 op onregelmatige L-vormige grondslag, opgetrokken in rode baksteen, overkapt door ee..

Hof te Dieren, Koningsmuur

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving KONINGSMUUR tussen park en openbare weg. Paarse bakstenen muur, die het Hof te Dieren naar de Arnhemsestraatweg en de Doesbur..

Hof te Dieren, Muur in park

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving MUUR in park. Rode bakstenen door ezelsrug bekroonde muur met recht verloop. De muur, die aan weerszijden van hoekpenanten me..

Hof te Dieren, IJskelder

Arnhemsestraatweg 10
Dieren (Gemeente Rheden)
Omschrijving IJSKELDER. Bakstenen ijskelder uit 1870 op cirkelvormige grondslag met puntig koepelgewelf boven een ronde put. De diameter v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hof te Dieren, Bombergse Huis in Dieren

Foto's (1)