Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Hoevelaken: rentmeesterswoning in Hoevelaken

Kasteel Buitenplaats

Veenwal 2
3871KG Hoevelaken (gemeente Nijkerk)
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Huis te Hoevelaken: rentmeesterswoning

Onderdeel 7 Omschrijving Voormalige BOSWACHTERSWONING (ook wel rentmeesterswoning) uit de tweede helft van de 19de eeuw, van één bouwlaag hoog, onder rieten kap, opgezet als dwarshuis. Met riet gedekt schilddak. Het gebouw bestaat uit een bakstenen gedeelte rechts en een voormalige werkplaats met hout beschoten wanden links. De hoofdtoegang zat oorspronkelijk in de westgevel, gericht op een pad evenwijdig aan de middenlaan. Na 1972 is de toegang gedicht en verplaatst naar de oostgevel. Deze gevel in het bakstenen deel met drie roedevensters van verschillende afmetingen, voorzien van luiken met klaverbladvormig ventilatiegat. Goed bewaard sluitwerk. In het houten deel deur en vensters met niet oorspronkelijke indeling. De rechtergevel (noord) is blind op een keldervenster met tralies na. De oostelijke gevel in het stenen gedeelte bevat vier schuifvensters met roeden. Het derde venster van links was de oorspronkelijke toegang (sporen in het metselwerk). In heet houten gedeelte drie vensters van verschillend formaat. De linkerzijgevel met niet oorspronkelijke vensters en deur. In het interieur is de kelder en de daarboven gelegen opkamer bewaard gebleven van de oorspronkelijke structuur. Keuken met hangschouw, betegeld met witte en mangaankleurige tegeltableaus, met kolommen met pauwen, 19de eeuw (deels restauratiewerk). De voormalige werkplaats is bij de woning getrokken. Waardering Voormalige BOSWACHTERSWONING, behorend tot de historische buitenplaats Hoevelaken, van belang - wegens de ouderdom - wegens de funtioneel-ruimtelijke relatie met de overigen onderdelen van de buitenplaats - wegens de ligging bij de kruising van Veenwal en middenlaan - wegens een aantal genoemde interieuronderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529436
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Hoevelaken: rentmeesterswoning in Hoevelaken

Huis te Hoevelaken: huis

Westerdorpsstraat 68
Hoevelaken (Gemeente Nijkerk)
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS HOEVELAKEN. In 1925 ontwierpen de architecten M.A. en J. van ontwierp architect Van Nieukerken een nieuw hui..

Huis te Hoevelaken: historische tuin- en parkaanleg

Westerdorpsstraat 68
Hoevelaken (Gemeente Nijkerk)
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. In een bestaand park met 18de-eeuwse lanen en 19de-eeuwse landschapselementen cr..

Huis te Hoevelaken: koetshuis annex dienstwoning

Westerdorpsstraat 68
Hoevelaken (Gemeente Nijkerk)
Onderdeel 3 Omschrijving Het voormalige 19e eeuwse KOETSHUIS annex dienstwoning dateert van 1873 en vervangt een voorganger. Het gebouw st..

Huis te Hoevelaken: toegangshekken

Westerdorpsstraat 68
Hoevelaken (Gemeente Nijkerk)
Onderdeel 5A en 5B Omschrijving Aan de oostelijke en westelijke ingangen staan twee identieke TOEGANGSHEKKEN uit omstreeks 1926. Het hek be..

Huis te Hoevelaken: moestuinmuur

Westerdorpsstraat 68
Hoevelaken (Gemeente Nijkerk)
onderdeel 6 Omschrijving Aan de zuidzijde van de buitenplaats liggen de voormalige nutstuinen, omgeven door een MOESTUINMUUR. De muur omsl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Hoevelaken: rentmeesterswoning in Hoevelaken