Stania State: toegangshek aan de Rengersweg in Oentsjerk

Rengersweg 98
9062EJ Oentsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)

Bouwjaar: tweede kwart 20e eeuw

Beschrijving van Stania State: toegangshek aan de Rengersweg

Omschrijving TOEGANGSHEK (4A) aan de Rengersweg. Smeedijzeren, tweedelig hekwerk met zijvleugels, het geheel aan de bovenzijde en zijkanten voorzien van scherpe punten. Op de zijvleugels in hoofdletters STANIA STATE. Aan de achterzijde is het hek met twee smeedijzeren staven geschoord. Het hek is donkergroen/blauw geschilderd, de letters in okergeel, zo ook sierende delen als ringen, bolletjes en zonmotieven; hekpunten witgeschilderd. Datering: tweede kwart van de 20ste eeuw. Waardering Het TOEGANGSHEK aan de Rengersweg is van algemeen belang wegens; - de ouderdom; - het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - de markering van de toegang tot de historische buitenplaats; - de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats; - het materiaalgebruik en de sierende kenmerken met betekenis voor het historisch ambacht; - de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)