Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meerenberg: drie waterpompen in Bloemendaal

Weg En Waterwerk

Brederodelaan 54
2061KK Bloemendaal
Noord Holland

Bouwjaar: 1846-1848
Architect: J.D. Zocher jr.


Beschrijving van Meerenberg: drie waterpompen

Inleiding Drie WATERPOMPEN uit 1846-1848, gebouwd in classicistische stijl, ontworpen door J.D. Zocher jr. Door de gunstige ligging in het grondwaterrijke land aan de voet van de duinen kende Meerenberg een eigen watervoorziening met van oorsprong dertien à veertien pompen op het binnenterrein en in de tuinen rondom. Van deze pompen zijn er thans drie overgebleven. Ze bevinden zich op het voormalige binnenterrein van het ziekenhuis. Door middel van de pompen kon water uit welputten worden overgebracht in reservoirs voor de badinrichting. Een goede opslag en toevoer van water was van groot belang onder meer vanwege de badverpleging, Dit was namelijk een belangrijk onderdeel van de behandelingen in het gesticht. Omschrijving De waterpompen bestaan uit een vierhoekig basement, schacht en bekroning. Het hardstenen basement bezit aan één zijde een hardstenen vergaarbak. De tabs toe lopende schacht is met hout bekleed en voorzien van blokverdeling en een geprofileerde lijst bovenaan. Recht boven de vergaarbak bezit de schacht een gietijzeren spuwer, waarnaast een lange slinger met bol is opgenomen. Eén waterpomp is bovenop de schacht voorzien van een piramidale bekroning van hardsteen. De twee andere waterpompen zijn voorzien van een met asfaltpapier bekleed tentdak. Deze zijn vermoedelijk later aangebracht. Waardering De WATERPOMPEN zijn van algemeen belang vanwege: - de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een technische ontwikkeling; in casu de watervoorziening voor de verschillende badkamers in het ziekenhuiscomplex in het midden van de negentiende eeuw, waarbij gebruik werd gemaakt van water uit de duinen dat zich verzamelde in welputten; - de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van pompen in classicistische stijl, vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de sobere vormgeving en de verzorgde detaillering. Daarnaast is het object in typologisch opzicht van belang als bijzondere vorm van pomp; - de stedenbouwkundige en ensemblewaarden elk als onderdeel van een bij elkaar horende serie, als functioneel onderdeel van de watervoorziening en de hiermee verband houdende weloverwogen situering op het binnenterrein van het ziekenhuiscarré. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529429
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meerenberg: drie waterpompen in Bloemendaal

Meerenberg: mortuarium

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Ten westen van het carré gelegen, vrijstaand MORTUARIUM, gebouwd in 1877 naar het ontwerp van gestichtsarchitect A. van der Lin..

Meerenberg: fabrieksschoorsteen

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Op het binnenterrein van het oude carré gelegen FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in 1919 als een vrijstaande, 35 meter hoge bakstene..

Meerenberg: hoofdgebouw

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Het Carré werd in 1848 voltooid naar het ontwerp van de architect J.D. Zocher jr. Het werd opgetrokken in statige, classicistis..

Kerkje Provinciaal Ziekenhuis, portierswoning, ingangshek en torenuurwerk

Brederodelaan 52
Bloemendaal
Kerk, neogotisch gebouw, 19e eeuw. Portierswoning, 19e eeuw. Ingangshek, 19e eeuw. Mechanisch torenuurwerk van Addicks, circa 1900, later vo..

Voormalige dubbele dienstwoning

Brederodelaan 40
Bloemendaal
Inleiding Voormalige dubbele DIENSTWONING, in oorsprong behorende bij het in aanleg uit 1846-1849 daterende "Gesticht Meerenberg", sinds 19..

Kaart & Routeplanner

Route naar Meerenberg: drie waterpompen in Bloemendaal

Foto's (2)