Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meerenberg: fabrieksschoorsteen in Bloemendaal

Nijverheid Industrie

Brederodelaan 54
2061KK Bloemendaal
Noord Holland

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Meerenberg: fabrieksschoorsteen

Inleiding Op het binnenterrein van het oude carré gelegen FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in 1919 als een vrijstaande, 35 meter hoge bakstenen schoorsteen ten behoeve van het ketelhuis voor het ziekenhuis. De schoorsteen werd gebouwd door Canoy-Herfkens uit Tegelen en is sinds 1972 buiten gebruik. Omschrijving De 35 meter hoge schoorsteen is opgetrokken in rode radiaalstenen en bezit een ronde voet zonder siermetselwerk. De schacht wordt bekroond door een iets scheve kop met sober siermetselwerk rondom. Er is geen gebruik gemaakt van gekleurde stenen. Verder zijn ook geen ingemetselde naam, jaartal of logo opgenomen. Rondom de schacht zijn twintig ijzeren trekbanden aangebracht. Waardering De SCHOORSTEEN bij het ketelhuis is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de zelfredzaamheid in energievoorziening van het ziekenhuis; - bouwhistorische waarde vanwege de alleen in de schoorsteenbouw tijdelijk toegepaste trapeziumvormige radiaalstenen; - ensemblewaarde als functioneel onderdeel van de centrale energie-voorziening en de hiermee verband houdende weloverwogen situering naast het ketelhuis op het binnenterrein van het ziekenhuiscarré. Het schoorsteen-silhouet is daarnaast van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit ensemble; - zeldzaamheidswaarde als onderdeel van het ziekenhuis in combinatie met de aanwezigheid van het ketelhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529428
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meerenberg: fabrieksschoorsteen in Bloemendaal

Meerenberg: mortuarium

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Ten westen van het carré gelegen, vrijstaand MORTUARIUM, gebouwd in 1877 naar het ontwerp van gestichtsarchitect A. van der Lin..

Meerenberg: drie waterpompen

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Drie WATERPOMPEN uit 1846-1848, gebouwd in classicistische stijl, ontworpen door J.D. Zocher jr. Door de gunstige ligging in he..

Meerenberg: hoofdgebouw

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Het Carré werd in 1848 voltooid naar het ontwerp van de architect J.D. Zocher jr. Het werd opgetrokken in statige, classicistis..

Kerkje Provinciaal Ziekenhuis, portierswoning, ingangshek en torenuurwerk

Brederodelaan 52
Bloemendaal
Kerk, neogotisch gebouw, 19e eeuw. Portierswoning, 19e eeuw. Ingangshek, 19e eeuw. Mechanisch torenuurwerk van Addicks, circa 1900, later vo..

Voormalige dubbele dienstwoning

Brederodelaan 40
Bloemendaal
Inleiding Voormalige dubbele DIENSTWONING, in oorsprong behorende bij het in aanleg uit 1846-1849 daterende "Gesticht Meerenberg", sinds 19..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)