Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meerenberg: mortuarium in Bloemendaal

Graf Begraafplaats

Brederodelaan 54
2061KK Bloemendaal
Noord Holland

Bouwjaar: 1877
Architect: A. van der Linden


Beschrijving van Meerenberg: mortuarium

Inleiding Ten westen van het carré gelegen, vrijstaand MORTUARIUM, gebouwd in 1877 naar het ontwerp van gestichtsarchitect A. van der Linden. Het gebouw is opgetrokken in sober uitgevoerde, eclectische stijl met landelijke uitstraling. In de westvleugel van het carré waren van oorsprong twee kleine kamertjes ingericht als lijken- en anatomiekamer. Toen wetenschappelijk onderzoek een hogere vlucht nam binnen het ziekenhuis en er continu sprake was van plaatsgebrek werd een apart lijkenhuis annex anatomiegebouw noodzakelijk. Van der Linden ontwierp vervolgens het gebouw dat thans bekend staat als het mortuarium. In het mortuarium werden door artsen hersen- en schedelmetingen verricht en onderwijs gegeven. In 1894-1895 bouwde men een sectiezaal aan. Het gebouw was verder voorzien van een baarruimte en een laboratorium. Deze ruimten zijn niet meer als zodanig herkenbaar. Omschrijving Het gebouw beslaat een onregelmatige plattegrond. Het hoofdvolume bestaat uit een tweelaags middenpartij onder een overkragend zadeldak waarvan de nok haaks op de voorgevel is georiënteerd. De flauw hellende dakschilden zijn met zink bekleed. Aan weerszijden éénlaags vleugels onder met zink beklede zadeldaken met de nok evenwijdig aan de voorgevel. Achter de linker vleugel bevindt zich de latere uitbreiding. Deze is één bouwlaag hoog en wordt afgedekt door een plat dak met een fors daklicht. De risalerende voorgevel van de middenpartij bezit op de begane grond een centrale ingang die gevat is in een classicistische omlijsting. Daarboven zijn drie gekoppelde vensters onder siermetselwerk met gele bakstenen opgenomen. De linker vleugel kent een voorgevelindeling met twee gekoppelde rondboogvensters, voorzien van siermetselwerk met gele bakstenen. De voorgevel van de rechter vleugel toont twee series van twee gekoppelde rondboogvensters met siermetselwerk. De linker zijgevel is voorzien van openslaande deuren ten behoeve van de aan- en afvoer van dode lichamen. De aanbouw uit 1894 -1895 is sober uitgevoerd. Kenmerkend zijn de grote ramen met stalen roeden. Intern is de met tegeltjes beklede sectiezaal typerend. Hier is in het plafond een fors daklicht met stalen roedenverdeling opgenomen ten behoeve van de daglicht-toetreding op de snijtafel. Waardering Het voormalige MORTUARIUM is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorische waarde vanwege de plek in de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg in het laatste kwart van de negentiende eeuw; - architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste verhoudingen, de sobere vormgeving en de verzorgde detaillering en materiaalgebruik. Het is als vrijstaand mortuarium ook typologisch van belang; - ensemblewaarde vanwege de functionele situering ten opzicht van het hoofdgebouw en vanwege de samenhang met andere complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529427
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meerenberg: mortuarium in Bloemendaal

Meerenberg: fabrieksschoorsteen

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Op het binnenterrein van het oude carré gelegen FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in 1919 als een vrijstaande, 35 meter hoge bakstene..

Meerenberg: drie waterpompen

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Drie WATERPOMPEN uit 1846-1848, gebouwd in classicistische stijl, ontworpen door J.D. Zocher jr. Door de gunstige ligging in he..

Meerenberg: hoofdgebouw

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Het Carré werd in 1848 voltooid naar het ontwerp van de architect J.D. Zocher jr. Het werd opgetrokken in statige, classicistis..

Kerkje Provinciaal Ziekenhuis, portierswoning, ingangshek en torenuurwerk

Brederodelaan 52
Bloemendaal
Kerk, neogotisch gebouw, 19e eeuw. Portierswoning, 19e eeuw. Ingangshek, 19e eeuw. Mechanisch torenuurwerk van Addicks, circa 1900, later vo..

Voormalige dubbele dienstwoning

Brederodelaan 40
Bloemendaal
Inleiding Voormalige dubbele DIENSTWONING, in oorsprong behorende bij het in aanleg uit 1846-1849 daterende "Gesticht Meerenberg", sinds 19..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)