Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Wisch: ijzeren brug in Terborg

Tuin Park Landgoed

Laan van Wisch 4
7061CX Terborg (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Huis Wisch: ijzeren brug

Omschrijving Over de noordelijke arm van de Molenkolk ligt een ijzeren BRUG met houten brugdek. Brug met loopvlak van houten planken tussen ijzeren banden, waaronder een gietijzeren onderstel bestaande uit liggers elk met een gebogen en rechte drager waartussen meerdere gietijzeren ringen. Gemetselde landhoofden. Brugleuning bestaande uit vier achtzijdige gietijzeren kolommen waartussen een ijzeren vakwerk van ovalen en diagonalen. Tweede helft 19de eeuw. De gekrulde aanzetten zijn jonger. Waardering BRUG behorend tot de historische buitenplaats Wisch, van belang - wegens de ouderdom - wegens de constructie - als goed voorbeeld van een decoratief-functioneel element in de parkaanleg - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529423
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Wisch: ijzeren brug in Terborg

Huis Wisch: dienstwoning in chaletstijl

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Naast het toegangshek staat de DIENSTWONING in chaletstijl uit 1916. Gebouw op rechthoekige plattegrond onder overstekend za..

Huis Wisch: tuinmuur. De muur vormt de scheiding met het terrein van de kerk.

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Laat 19de-eeuwse rood bakstenen TUINMUUR afgedekt door een rollaag gelegen in het westen van de historische tuin- en parkaanl..

Nederlands hervormde kerk

Hoofdstraat 91
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Ned. Herv. Kerk (ST. Joris en Barbara). Eenbeukige kerk, waarvan het koor, dat 3/8 gesloten is, laatgotisch is en een plafond uit XVIII heef..

Huis Wisch: toegangshek

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Aan het begin van de laan naar het kasteel naast de kerk staat het smeedijzeren TOEGANGSHEK tussen afwisselend gemetselde hek..

Huis Wisch

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (HUIS WISCH). Huis Wisch is gebouwd op een L-vormige plattegrond en bestaat uit een in oorsprong 15de-eeuwse rond..

Kaart & Routeplanner