Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Wisch: toegangshek in Terborg

Overig

Laan van Wisch 4
7061CX Terborg (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1916
Architect: R.W.J. van Wezel


Beschrijving van Huis Wisch: toegangshek

Omschrijving Aan het begin van de laan naar het kasteel naast de kerk staat het smeedijzeren TOEGANGSHEK tussen afwisselend gemetselde hekpijlers met natuurstenen afdekplaat en smeedijzeren posten in een bescheiden Art Deco stijl. Het hek is omstreeks 1916 gemaakt naar ontwerp van de Terborgse architect R.W.J. van Wezel en vervaardigd door de smid T.A. Leijser. Het hoofdhek bestaat uit twee vleugels tussen smeedijzeren posten. De beide oplopende hekvleugels met ronde en diagonale vormen hebben de wapens Wisch in het hart. Hekspijlen met vergulde pijlpunten. Waardering TOEGANGSHEK, naast de kerk behorend tot de historische buitenplaats Wisch van algemeen belang - wegens de ouderdom - als toegang tot de buitenplaats - wegens het materiaalgebruik - wegens de functionele en visueel ruimtelijke relatie met de overigen onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529422
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Wisch: toegangshek in Terborg

Huis Wisch: dienstwoning in chaletstijl

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Naast het toegangshek staat de DIENSTWONING in chaletstijl uit 1916. Gebouw op rechthoekige plattegrond onder overstekend za..

Nederlands hervormde kerk

Hoofdstraat 91
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Ned. Herv. Kerk (ST. Joris en Barbara). Eenbeukige kerk, waarvan het koor, dat 3/8 gesloten is, laatgotisch is en een plafond uit XVIII heef..

Huis Wisch: ijzeren brug

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Over de noordelijke arm van de Molenkolk ligt een ijzeren BRUG met houten brugdek. Brug met loopvlak van houten planken tuss..

Huis Wisch: tuinmuur. De muur vormt de scheiding met het terrein van de kerk.

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Laat 19de-eeuwse rood bakstenen TUINMUUR afgedekt door een rollaag gelegen in het westen van de historische tuin- en parkaanl..

Huis Wisch: zonnewijzer

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Op het gazon voor het kasteel staat een ZONNEWIJZER op natuurstenen voet in 18de-eeuwse vormen. De smeedijzeren zonnewijzer d..

Kaart & Routeplanner