Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Almelo: voormalig tolhuis in Almelo

Gebouw

Gravenallee 18
7607TB Almelo
Overijssel

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Huis Almelo: voormalig tolhuis

Omschrijving Voormalig TOLHUIS (9) van Huis Almelo uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het gebouw staat in het Gravenbos aan de noordzijde van de Gravenallee. Aan de gevel hangt een tolbord uit 1837 en er is een tolboom aanwezig. Het pand is tot 1924 als tolhuis in gebruik geweest. Pand van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met nok evenwijdig aan de allee. Tegen de rechterzijgevel een lagere aanbouw onder dwars geplaatst zadeldak en daarachter een deels houten schuur. De gevels zijn boven een grijs geschilderde plint wit gepleisterd; de voor- en zijgevels met schijnvoegen. De symmetrische voorgevel heeft vijf vensterassen met in de middelste de entree. De met spits- en lancetbogen versierde paneeldeur heeft een bovenlicht met diagonale roedeverdeling. Boven de ingang hangt een lantaarn. De recht gesloten vensters in de voor- en zijgevels zijn deels uitgevoerd als achtruitsvensters en deels als zesruitsvensters met gedeeld bovenlicht. De kleine achthoekige vensters in de beschoten geveltoppen van de zijgevels met diagonale roedeverdeling. In de aanbouw zesruitsvensters. De achtergevel heeft een centrale entree met links daarvan een venster en rechts en lage deur met vierruitsvenster. Inwendig zijn de gangdeuren op dezelfde wijze gedecoreerd als de voordeur. Waardering Voormalig TOLHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Almelo van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - wegens de oorspronkelijke functie - wegens de ouderdom - wegens de neogotische detaillering van de deuren - wegens de beeldbepalende situering langs de Gravenallee (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529412
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Almelo: voormalig tolhuis in Almelo

Huis Almelo: voormalige jachtopzienerswoning

Gravenallee 9
Almelo
Omschrijving Voormalige JACHTOPZIENERSWONING (11A) op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak dat door schoren wordt ondersteu..

Huis Almelo: bakhuisje

Gravenallee 9
Almelo
Omschrijving Achter het jachthuis een vrijstaand BAKHUISJE (11B) onder overstekend zadeldak. De witgepleisterde wanden hebben een zwart get..

Huis Almelo: oranjerie

Gravenallee 7
Almelo
Omschrijving ORANJERIE (4) in neoklassieke bouwstijl, oorspronkelijk uit het eind van de 18de eeuw. In de tweede helft van de19de eeuw zij..

Theekoepel behorend bij het landgoed van kasteel Almelo

Gravenallee
Almelo
Inleiding THEEKOEPEL behorend bij het landgoed van kasteel Almelo, in ca. 1890 gebouwd in opdracht van de Graaf van Rechteren Limpurg. Het..

Boerderij van het kop-romp type, behorend bij het landgoed almelo

Gravenallee 14
Almelo
Inleiding BOERDERIJ VAN HET KOP-ROMP TYPE, behorend bij het landgoed Almelo. De boerderij(12) is in opdracht van de Graaf van Rechteren Lim..

Kaart & Routeplanner