Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Almelo: grafmonument en grafzerk in Almelo

Graf Begraafplaats

Gravenallee 1
7607AG Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Huis Almelo: grafmonument en grafzerk

Omschrijving In het Gravenbos ligt de priv├ębegraafplaats met een GRAFMONUMENT en GRAFZERK (8) van de familie Van Rechteren Limpurg. Achter een houten hek met geprofileerde zandstenen pijlers en omringd door rododendrons staat op een rechthoekig terrein het grafmonument. Daarvoor ligt een natuurstenen zerk. Het grafmonument is als neoklassieke tempel van rode baksteen opgetrokken en staat op een zandstenen plint. Het gebouw wordt afgedekt met een flauw hellend zadeldak. Kort achter de voorgevel wordt het nagenoeg rechthoekige bouwvolume iets breder en hoger. Rondom is het gebouw op de hoeken voorzien van zandstenen pilasters met Dorische kapitelen. Onder de dakrand een fries met trigliefen en metopen. In de voorgevel is de deur in een omlijsting geplaatst met fronton en palmetten. De voorgevel wordt afgesloten met een driehoekig fronton waarin het opschrift ' Ik ben de opstanding en het leven, die in mij gelooft zal leven al ware hij ook gestorven. Joh. 11:25', en het jaartal MDCCCLXXV (1875). Aan de achterzijde zijn de uiteinden van het fronton voorzien van palmetten. In de achter- en zijgevels dubbele vensters met een deelzuiltje en ijzeren siersmeedwerk. Op de grafzerk staat 'Fay Esme Gravin van Rechteren Limpurg geb. Baronesse van Heemstra 3 december 1906 + 2 juli 1968'. Waardering GRAFMONUMENT en GRAFZERK, behorend tot de historische buitenplaats Almelo, van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - wegens de ouderdom - wegens de neoklassieke stijl - als kenmerkend onderdeel van een grote buitenplaats - wegens de relatie met het Huis Almelo en zijn bewoners (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529411
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Almelo: grafmonument en grafzerk in Almelo

Huis Almelo: historische tuin- en parkaanleg

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2). Het door een gracht omgeven Huis en voorplein worden omringd door een PARK in landschaps..

Huis Almelo: Brug

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving BRUG (5A) over de gracht naar het kasteeleiland. Van baksteen opgetrokken brug bestaande uit drie flauwe bogen op gemetselde..

Huis Almelo: toegangshek

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving TOEGANGSHEK (6) aan het begin van de rechte oprijlaan naar het Huis in de as van de Gravenallee die vanuit het oosten op het ..

Huis Almelo: zonnewijzer

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving In het midden van het gazon van het voorplein staat een zandstenen ZONNEWIJZER (7) in de vorm van een dodeka├źder. De tien zij..

Huis Almelo: hoofdgebouw

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) Huis Almelo, U-vormig, omgracht gebouw, bestaande uit een corps de logis met twee vooruitspringende vleugels..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Almelo: grafmonument en grafzerk in Almelo

Foto's (4)