Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Almelo: zonnewijzer in Almelo

Tuin Park Landgoed

Gravenallee 1
7607AG Almelo
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1700


Beschrijving van Huis Almelo: zonnewijzer

Omschrijving In het midden van het gazon van het voorplein staat een zandstenen ZONNEWIJZER (7) in de vorm van een dodeka├źder. De tien zijvlakken hebben alle uurlijnen en cijfers, maar verweerd; slechts aan het vooroverhellende zuidwestvlak zit nog een stijldriehoek. Op het bovenvlak zijn geen cijfers meer te zien. Waarschijnlijk heeft daar een horizontale zonnewijzer gezeten. Het rijk gebeeldhouwde voetstuk heeft een opengewerkt bovenste deel met aan vier zijden een monogram VRLA (Van Rechteren Limpurg Almelo). Gebombeerde sokkel met omkrullend acanthusblad. Omstreeks 1700. Waardering ZONNEWIJZER behorend tot de historische buitenplaats Almelo van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de ornamentele waarde - wegens de zorgvuldige detaillering - als type - als kenmerkend onderdeel van de formele inrichting van het voorplein - wegens de visuele relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529410
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Almelo: zonnewijzer in Almelo

Huis Almelo: historische tuin- en parkaanleg

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2). Het door een gracht omgeven Huis en voorplein worden omringd door een PARK in landschaps..

Huis Almelo: Brug

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving BRUG (5A) over de gracht naar het kasteeleiland. Van baksteen opgetrokken brug bestaande uit drie flauwe bogen op gemetselde..

Huis Almelo: toegangshek

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving TOEGANGSHEK (6) aan het begin van de rechte oprijlaan naar het Huis in de as van de Gravenallee die vanuit het oosten op het ..

Huis Almelo: grafmonument en grafzerk

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving In het Gravenbos ligt de priv├ębegraafplaats met een GRAFMONUMENT en GRAFZERK (8) van de familie Van Rechteren Limpurg. Achter..

Huis Almelo: hoofdgebouw

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) Huis Almelo, U-vormig, omgracht gebouw, bestaande uit een corps de logis met twee vooruitspringende vleugels..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Almelo: zonnewijzer in Almelo

Foto's (7)