Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Almelo: toegangshek in Almelo

Overig

Gravenallee 1
7607AG Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Huis Almelo: toegangshek

Omschrijving TOEGANGSHEK (6) aan het begin van de rechte oprijlaan naar het Huis in de as van de Gravenallee die vanuit het oosten op het Huis is geprojecteerd en door de Van Rechteren Limpurgsingel wordt doorkruist. Het hek is hier geplaatst in 1883 en is afkomstig van de Kerkplein waar het diende als toegang tot de begraafplaats rond de kerk. Het hek bestaat uit twee laat 17de-eeuwse zandstenen hekpijlers bekroond door siervazen met de wapens Rechteren Castell met 19de-eeuwse smeedijzeren hekvleugels. De 19de-eeuwse vleugelmuren met smeedijzeren hekwerk aan weerszijden van deze hekpijlers eindigen tegen twee lichtere zandstenen pijlers (eveneens omstreeks 1700) met eenvoudiger vaasbekroningen. Aan de buitenzijde van deze kleine hekpijlers smeedijzeren vleugelstukken tot in de gracht. De hekpijlers zijn iets verder uit elkaar gezet omwille van het verkeer. De hekvleugels sluiten niet meer aan elkaar. De grote hekpijlers stonden in het midden van de 19de eeuw bij de brug naar het voorplein. Waardering TOEGANGSHEK behorend tot de historische buitenplaats Almelo van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - wegens de ouderdom - als markering van de entree tot het complex - wegens het decoratieve siersmeedwerk - wegens de functionele en visuele samenhang met de overigen onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529409
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Almelo: toegangshek in Almelo

Huis Almelo: historische tuin- en parkaanleg

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2). Het door een gracht omgeven Huis en voorplein worden omringd door een PARK in landschaps..

Huis Almelo: Brug

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving BRUG (5A) over de gracht naar het kasteeleiland. Van baksteen opgetrokken brug bestaande uit drie flauwe bogen op gemetselde..

Huis Almelo: zonnewijzer

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving In het midden van het gazon van het voorplein staat een zandstenen ZONNEWIJZER (7) in de vorm van een dodeka├źder. De tien zij..

Huis Almelo: grafmonument en grafzerk

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving In het Gravenbos ligt de priv├ębegraafplaats met een GRAFMONUMENT en GRAFZERK (8) van de familie Van Rechteren Limpurg. Achter..

Huis Almelo: hoofdgebouw

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) Huis Almelo, U-vormig, omgracht gebouw, bestaande uit een corps de logis met twee vooruitspringende vleugels..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Almelo: toegangshek in Almelo

Foto's (1)