Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Almelo: oranjerie in Almelo

Tuin Park Landgoed

Gravenallee 7
7607TB Almelo
Overijssel

Bouwjaar: eind 18e eeuw


Beschrijving van Huis Almelo: oranjerie

Omschrijving ORANJERIE (4) in neoklassieke bouwstijl, oorspronkelijk uit het eind van de 18de eeuw. In de tweede helft van de19de eeuw zijn aan iedere kant hoekpaviljoens toegevoegd, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher. De oranjerie staat ten noorden van het Huis aan de gracht die langs de Gravenallee rond de tuin loopt. Het gebouw is nu in gebruik als kantoor en praktijkruimte waardoor het inwendige sterk is gewijzigd. Langgerekt rechthoekig pand van een bouwlaag met gepleisterde gevels onder een plat dak. De borstweringen op de hoekpaviljoens van de symmetrische, op het zuiden gerichte voorgevel zijn gedeeltelijk als balustrade uitgevoerd. In de paviljoens grote samengestelde glaspuien met deuren en vensters. Het terug liggende geveldeel tussen de paviljoens is het oudste en telt zeven vensterassen, waarvan de middelste drie in een lichte risaliet. In de centrale vensteras de entree met dubbele paneeldeur met bovenlicht en aan weerszijden achtruits vensters. De panelen in het pleisterwerk boven de vensters zijn met elkaar verbonden via een horizontale geprofileerde lijst. De gepleisterde zij- en achtergevels zijn blind; de achtergevel is gecementeerd. Waardering ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Almelo van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - wegens de ouderdom - wegens de oorspronkelijke functie - wegens de voor oranjerieƫn typerende typologie en bouwstijl - wegens de ensemblewaarde in samenhang met het nabijgelegen Huis Almelo. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529407
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Almelo: oranjerie in Almelo

Huis Almelo: voormalige jachtopzienerswoning

Gravenallee 9
Almelo
Omschrijving Voormalige JACHTOPZIENERSWONING (11A) op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak dat door schoren wordt ondersteu..

Huis Almelo: bakhuisje

Gravenallee 9
Almelo
Omschrijving Achter het jachthuis een vrijstaand BAKHUISJE (11B) onder overstekend zadeldak. De witgepleisterde wanden hebben een zwart get..

Huis Almelo: voormalig tolhuis

Gravenallee 18
Almelo
Omschrijving Voormalig TOLHUIS (9) van Huis Almelo uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het gebouw staat in het Gravenbos aan de noordzijd..

Theekoepel behorend bij het landgoed van kasteel Almelo

Gravenallee
Almelo
Inleiding THEEKOEPEL behorend bij het landgoed van kasteel Almelo, in ca. 1890 gebouwd in opdracht van de Graaf van Rechteren Limpurg. Het..

Boerderij van het kop-romp type, behorend bij het landgoed almelo

Gravenallee 14
Almelo
Inleiding BOERDERIJ VAN HET KOP-ROMP TYPE, behorend bij het landgoed Almelo. De boerderij(12) is in opdracht van de Graaf van Rechteren Lim..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Almelo: oranjerie in Almelo

Foto's (1)