Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Almelo: noordelijk of rechter bouwhuis in Almelo

Kasteel Buitenplaats

Gravenallee 5
7607AG Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1695 (bouw) 1910 (herbouw)


Beschrijving van Huis Almelo: noordelijk of rechter bouwhuis

Omschrijving Noordelijke of rechter BOUWHUIS (3A), gebouwd in 1695 en herbouwd in 1910 (jaartal) door B. Vixeboxse. Langgerekt gebouw, opgetrokken van rode baksteen op geschilderde plint, dertien gevelopeningen, onder schilddak met hoekschoorstenen. In een risalerend geveldeel twee inrijpoorten met zandstenen segmentbogen (gepleisterd rusticawerk) en vensters met zandstenen omlijstingen en sluitstenen. In het midden van de voorgevel een ovaal venster waarboven stenen met alliantiewapen Van Rechteren Castell. Hieronder het jaartal MDCXCV (1695). Bij de linkerdeur op de rechter post staat HERBOUWD, bij de rechterdeur op de linker post staat MDCDX (1910). Verdiepte velden waarin de vensters zijn opgenomen. Op de naar het Huis toegewende kopse gevel jaartalankers met 1910. Functie: schuur, appelkelder, garage en woning. Waardering Noordelijke of rechter BOUWHUIS van twee bouwhuizen behorend tot de historische buitenplaats Almelo van algemeen belang: - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de ligging op het voorplein - wegens de architectuur passend bij het hoofdgebouw - wegens de samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529406
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Almelo: noordelijk of rechter bouwhuis in Almelo

Huis Almelo: zuidelijk of linkerbouwhuis

Gravenallee 3
Almelo
Omschrijving Zuidelijke of linker BOUWHUIS (3B) herbouwd in 1930 (jaartal) door M.H. Krabshuis. Langgerekt gebouw, opgetrokken van rode b..

Huis Almelo: hoofdgebouw

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) Huis Almelo, U-vormig, omgracht gebouw, bestaande uit een corps de logis met twee vooruitspringende vleugels..

Huis Almelo: historische tuin- en parkaanleg

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2). Het door een gracht omgeven Huis en voorplein worden omringd door een PARK in landschaps..

Huis Almelo: Brug

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving BRUG (5A) over de gracht naar het kasteeleiland. Van baksteen opgetrokken brug bestaande uit drie flauwe bogen op gemetselde..

Huis Almelo: toegangshek

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving TOEGANGSHEK (6) aan het begin van de rechte oprijlaan naar het Huis in de as van de Gravenallee die vanuit het oosten op het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Almelo: noordelijk of rechter bouwhuis in Almelo

Foto's (1)