Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Brouckhoeve: draaibrug in Zoeterwoude

Boerderij

Weipoortseweg 55
2381NE Zoeterwoude
Zuid Holland


Beschrijving van Oude Brouckhoeve: draaibrug

Onderdeel 5 Inleiding Gesitueerd over de Weipoortse Vliet, verbindt een draaibrug de onverharde oprijlaan aan de oostzijde met het erf aan de westzijde. Gerestaureerd in 1972-1975. Omschrijving De ongelijkarmige DRAAIBRUG bestaat uit een brugdek op een draaipijler. De draaipijler bevindt zich dicht bij de oostelijke wal van de Weipoortse Vliet en is van beton. In deze betonnen basis is een verticale spil opgenomen, waar de brug in horizontale richting omheen draait. Rond de spil is een rolring met rollen aanwezig die de brug ondersteunt. Het brugdek wordt gedragen door een aantal langsliggers. Bij de draaias rusten de langsliggers op dwarsliggers die door de rolring ondersteund worden. Ter bescherming van de brug in geopende stand bevinden zich aan weerszijden van het brugdek van de korte arm beschermings- en geleidingswerk in de vorm van houten palen en een constructie uit ijzeren profielen. Langs het brugdek bevinden zich leuningen. Waardering De DRAAIBRUG is van algemeen belang vanwege: - de kenmerkendheid en als in aanleg gaaf bewaard voorbeeld van een overbrugging van een vaarwater in landelijke gebied; - de ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige onderdelen van het agrarische bedrijf; - de zeldzaamheidswaarde door het verdwijnen van steeds meer draaibruggen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529326
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude Brouckhoeve: draaibrug in Zoeterwoude

Oude Brouckhoeve: boenhok

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 6 Inleiding Gesitueerd vooraan op het perceel ten zuiden van het hoofdgebouw, aan de brede sloot. Gerestaureerd in de jaren zeve..

Oude Brouckhoeve: erfaanleg

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 2 Inleiding Het boerderijcomplex is gelegen aan het oude polderlint in Zoeterwoude, op een plek waar de oorspronkelijke structuu..

Oude Brouckhoeve: zomerhuis

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 3 Inleiding Tot het boerderijcomplex behoort tevens een rechts van de boerderij gelegen zomerhuis (verm. XVIIIB) dat met een tus..

Oude Brouckhoeve: hooiberg

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 4 Inleiding De zesroedige hooiberg (verm. XIX) is direct achter de boerderij gesitueerd. Omschrijving De HOOIBERG is overdekt..

Oude Brouckhoeve: boerderij

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 1 Inleiding De boerderij is gelegen op de kop van het kavel. Het dateert uit omstreeks 1600. Omschrijving BOERDERIJ 'Oude Bro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Brouckhoeve: draaibrug in Zoeterwoude