Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Brouckhoeve: hooiberg in Zoeterwoude

Boerderij

Weipoortseweg 55
2381NE Zoeterwoude
Zuid Holland

Bouwjaar: vermoedelijk 19e eeuw


Beschrijving van Oude Brouckhoeve: hooiberg

Onderdeel 4 Inleiding De zesroedige hooiberg (verm. XIX) is direct achter de boerderij gesitueerd. Omschrijving De HOOIBERG is overdekt met een rietgedekt tentdak. De hooiberg bestaat uit zes houten roeden en een kapconstructie. Per roede is er een ijzeren ophangconstructie, die het mogelijk maakt de kap - langs de roeden - in de hoogte te verstellen. De zogenaamde heef - het werktuig waarmee dit kan worden uitgevoerd - is aanwezig. Een dergelijke authentieke hooiberg met houten roeden inclusief de heef, is vrij zeldzaam. De hooiberg is in 1985 gerestaureerd. Waardering De HOOIBERG is van algemeen belang vanwege: - de zeldzaamheid van zes roeden; - situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige opstallen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529325
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude Brouckhoeve: hooiberg in Zoeterwoude

Oude Brouckhoeve: boenhok

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 6 Inleiding Gesitueerd vooraan op het perceel ten zuiden van het hoofdgebouw, aan de brede sloot. Gerestaureerd in de jaren zeve..

Oude Brouckhoeve: erfaanleg

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 2 Inleiding Het boerderijcomplex is gelegen aan het oude polderlint in Zoeterwoude, op een plek waar de oorspronkelijke structuu..

Oude Brouckhoeve: zomerhuis

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 3 Inleiding Tot het boerderijcomplex behoort tevens een rechts van de boerderij gelegen zomerhuis (verm. XVIIIB) dat met een tus..

Oude Brouckhoeve: draaibrug

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 5 Inleiding Gesitueerd over de Weipoortse Vliet, verbindt een draaibrug de onverharde oprijlaan aan de oostzijde met het erf aan..

Oude Brouckhoeve: boerderij

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 1 Inleiding De boerderij is gelegen op de kop van het kavel. Het dateert uit omstreeks 1600. Omschrijving BOERDERIJ 'Oude Bro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Brouckhoeve: hooiberg in Zoeterwoude