Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Brouckhoeve: zomerhuis in Zoeterwoude

Boerderij

Weipoortseweg 55
2381NE Zoeterwoude
Zuid Holland

Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw


Beschrijving van Oude Brouckhoeve: zomerhuis

Onderdeel 3 Inleiding Tot het boerderijcomplex behoort tevens een rechts van de boerderij gelegen zomerhuis (verm. XVIIIB) dat met een tussenlid verbonden is met de boerderij. Thans bevindt zich in het plaveisel achter het zomerhuis de aftekening van een houten schuur die tegen de achtergevel van het zomerhuis was gebouwd. Omschrijving Het ZOMERHUIS is in baksteen opgetrokken en overdekt met een schilddak, gedekt met dakpannen. De houtconstructie van het zomerhuis bestaat uit een enkelvoudige zolderbalklaag en kapgebinten. De voorgevel van het zomerhuis - waarin twee zesruits schuifvensters zijn opgenomen - bezit afgeschuinde hoeken aan weerszijden. De dakschilden boven deze gevel zijn gedekt met zwart geglazuurde dakpannen. De overige schilden zijn gedekt met rode dakpannen. Waardering Het ZOMERHUIS is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een belangrijk element van een boerenbedrijf; - architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name de voorgevel, de detaillering en bewaard gebleven interieurelementen; - situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige opstallen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529324
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude Brouckhoeve: zomerhuis in Zoeterwoude

Oude Brouckhoeve: boenhok

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 6 Inleiding Gesitueerd vooraan op het perceel ten zuiden van het hoofdgebouw, aan de brede sloot. Gerestaureerd in de jaren zeve..

Oude Brouckhoeve: erfaanleg

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 2 Inleiding Het boerderijcomplex is gelegen aan het oude polderlint in Zoeterwoude, op een plek waar de oorspronkelijke structuu..

Oude Brouckhoeve: hooiberg

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 4 Inleiding De zesroedige hooiberg (verm. XIX) is direct achter de boerderij gesitueerd. Omschrijving De HOOIBERG is overdekt..

Oude Brouckhoeve: draaibrug

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 5 Inleiding Gesitueerd over de Weipoortse Vliet, verbindt een draaibrug de onverharde oprijlaan aan de oostzijde met het erf aan..

Oude Brouckhoeve: boerderij

Weipoortseweg 55
Zoeterwoude
Onderdeel 1 Inleiding De boerderij is gelegen op de kop van het kavel. Het dateert uit omstreeks 1600. Omschrijving BOERDERIJ 'Oude Bro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Brouckhoeve: zomerhuis in Zoeterwoude