Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijnhuizen: theehuisje in Nieuwegein

Tuin Park Landgoed

Rond het Fort 22
3439MK Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1884 (vernieuwd)


Beschrijving van Rijnhuizen: theehuisje

Onderdeel 8 Omschrijving Ten zuidwesten van het hoofdgebouw, aan het Merwedekanaal (oorspronkelijk de Vaartse Rijn), ligt een ornamenteel THEEHUISJE op vierkante grondslag, bestaande uit één bouwlaag onder een met leien gedekt tentdak. Het witgepleisterde huisje is voorzien van een geschilderd blokmotief en gebouwd over een 17de-eeuwse sloot of buitengracht, op de plaats waar deze in het Merwedekanaal uitkomt. In de noordgevel bevindt zich een eenvoudige deur met meerruits bovenlicht binnen een pilasterstelling, voorafgegaan door een halfronde bakstenen stoep van vier treden. De overige gevels zijn twee traveeën breed en voorzien van schuiframen in empire-stijl. Op het dak een ornamentele schoorsteen. Het theehuisje dateert oorspronkelijk van vóór 1731, mogelijk al uit de 17de eeuw, in 1884 werd het vernieuwd. Waardering Het THEEHUISJE behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, decoratieve vormgeving; - vanwege de bijzondere situering over en aan het water; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529319
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijnhuizen: theehuisje in Nieuwegein

Rijnhuizen: tuinschuur

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 5 Omschrijving Ten zuidoosten van het zuidelijke bouwhuis gelegen TUINSCHUUR op rechthoekige grondslag, bestaande uit één bouw..

Rijnhuizen: brug

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 6 Omschrijving Het oorspronkelijk geheel, thans deels door waterlopen omsloten, voormalige sterrenbos is ten zuiden van het huis ..

Rijnhuizen: toegangshek

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 7 TOEGANGSHEK. De toegang tot de oprijlaan wordt gemarkeerd door twee bakstenen pijlers op hardstenen voetstuk onder een hardsten..

Rijnhuizen: kasteel

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 1 Omschrijving Het tegenwoordige KASTEEL Rijnhuizen werd gebouwd in 1640 op een terrein waarop in ieder geval sinds 1370 een rid..

Rijnhuizen: historische tuin- en parkaanleg

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In oorsprong formele tuin- en parkaanleg, die in de 18de en 19de eeuw in fasen w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)