Rijnhuizen: theehuisje in Nieuwegein

Rond het Fort 22
3439MK Nieuwegein

Bouwjaar: 1884 (vernieuwd)

Beschrijving van Rijnhuizen: theehuisje

Onderdeel 8 Omschrijving Ten zuidwesten van het hoofdgebouw, aan het Merwedekanaal (oorspronkelijk de Vaartse Rijn), ligt een ornamenteel THEEHUISJE op vierkante grondslag, bestaande uit één bouwlaag onder een met leien gedekt tentdak. Het witgepleisterde huisje is voorzien van een geschilderd blokmotief en gebouwd over een 17de-eeuwse sloot of buitengracht, op de plaats waar deze in het Merwedekanaal uitkomt. In de noordgevel bevindt zich een eenvoudige deur met meerruits bovenlicht binnen een pilasterstelling, voorafgegaan door een halfronde bakstenen stoep van vier treden. De overige gevels zijn twee traveeën breed en voorzien van schuiframen in empire-stijl. Op het dak een ornamentele schoorsteen. Het theehuisje dateert oorspronkelijk van vóór 1731, mogelijk al uit de 17de eeuw, in 1884 werd het vernieuwd. Waardering Het THEEHUISJE behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, decoratieve vormgeving; - vanwege de bijzondere situering over en aan het water; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)