Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijnhuizen: toegangshek in Nieuwegein

Tuin Park Landgoed

Rond het Fort 22
3439MK Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: midden 18e eeuw


Beschrijving van Rijnhuizen: toegangshek

Onderdeel 7 TOEGANGSHEK. De toegang tot de oprijlaan wordt gemarkeerd door twee bakstenen pijlers op hardstenen voetstuk onder een hardstenen afdekplaat. Op de beide afdekplaten bevinden zich hardstenen ornamentstukken in de vorm van een schilddragende leeuw. Tussen de pijlers een sierlijk, dubbel smeedijzeren spijlenhek uit het midden van de 18de eeuw. De bakstenen pijlers dateren vermoedelijk uit het midden van de 20ste eeuw, een foto van vóór 1958 toont geblokte, natuurstenen pijlers. Waardering Het TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sierlijke vormgeving van het hek en de robuust-ornamentele afwerking van de pijlers; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de vroeg 18de-eeuwse formele parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529318
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijnhuizen: toegangshek in Nieuwegein

Rijnhuizen: tuinschuur

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 5 Omschrijving Ten zuidoosten van het zuidelijke bouwhuis gelegen TUINSCHUUR op rechthoekige grondslag, bestaande uit één bouw..

Rijnhuizen: brug

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 6 Omschrijving Het oorspronkelijk geheel, thans deels door waterlopen omsloten, voormalige sterrenbos is ten zuiden van het huis ..

Rijnhuizen: theehuisje

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 8 Omschrijving Ten zuidwesten van het hoofdgebouw, aan het Merwedekanaal (oorspronkelijk de Vaartse Rijn), ligt een ornamenteel ..

Rijnhuizen: kasteel

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 1 Omschrijving Het tegenwoordige KASTEEL Rijnhuizen werd gebouwd in 1640 op een terrein waarop in ieder geval sinds 1370 een rid..

Rijnhuizen: historische tuin- en parkaanleg

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In oorsprong formele tuin- en parkaanleg, die in de 18de en 19de eeuw in fasen w..

Kaart & Routeplanner