Rijnhuizen: toegangshek in Nieuwegein

Rond het Fort 22
3439MK Nieuwegein

Bouwjaar: midden 18e eeuw

Beschrijving van Rijnhuizen: toegangshek

Onderdeel 7 TOEGANGSHEK. De toegang tot de oprijlaan wordt gemarkeerd door twee bakstenen pijlers op hardstenen voetstuk onder een hardstenen afdekplaat. Op de beide afdekplaten bevinden zich hardstenen ornamentstukken in de vorm van een schilddragende leeuw. Tussen de pijlers een sierlijk, dubbel smeedijzeren spijlenhek uit het midden van de 18de eeuw. De bakstenen pijlers dateren vermoedelijk uit het midden van de 20ste eeuw, een foto van vóór 1958 toont geblokte, natuurstenen pijlers. Waardering Het TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sierlijke vormgeving van het hek en de robuust-ornamentele afwerking van de pijlers; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de vroeg 18de-eeuwse formele parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)